9/30/2012

Beer Can Chicken.

För ungefär 3 månader sen fick jag syn på ett recept (i Metro av alla ställen) som jag rask rev ut och stoppade i fickan. Sen har det få flytta runt från fickan, till ryggsäcken, till träningsväskan och till köksbänken och sedan under någon vecka förvisades det till soffan i vardagsrummet under köksmålandet och slutligen kom det tillbaka tills köksbänken igen i tisdags kväll för att äntligen få bli tillagat.

Beer can chicken.
Tydligen har det snurrat runt i bloggosfären ett tag och jag har missat det totalt. En kyckling på en ölburk? Vad i hela fridens...? Det lät så galet att jag var tvungen att testa och jag ska säga er, att det är ett recept värt att vänta tre månader på! Kycklingen blir liksom ångkokt innifrån och grillad från utsidan och alldeles saftig med knaprigt skinn och... ojoj, nu dregglar jag snart. Dessutom är det roligt och busenkelt!
Tror ni mig inte? OK. Såhär "komplicerat" är det:


Sätt ugnen på 175 grader.
Se till att du har en burk med öl, en god rub (rubben kan du antingen köpa färdig eller göra själv.) och en hel färsk (eller fryst tinad) kyckling. Gnid in kycklingen med generösa mängder rub. Häll ut/drick upp hälften av ölen. Häll i en matsked rub i ölburken. Tryck in ölburken i rumpan på kycklingen, ställ den i en ugnssäker form/ugnsplåt och tjoffa in hela rasket i ugnen i en timme. OK, säg mig nu - var det där svårt?

Nej. Jag tänkte väl det.



Rubben i tekoppen:
1/4 dl rökt paprikapulver
1/4 mörkt muscodvadosocker
1,5 msk flingsalt
1,5 msk svartpeppar
2 finhackade vitlöksklyftor
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk vitpeppar


Summan av kardemumman? Gör. Den. NU!

9/23/2012

Gullegrynsbaguetter!



Jag har en konstant pågående kärlekshistoria med havregryn - kan jag så smiter jag ner dem i i princip nästan allt jag bakar. Kakor, bröd, knäckebröd, pajer... och icke att förglömma den klassiska med ack så fantastiska havregrynsgröten! De här baguetterna är förresten ganska fantastiska att servera med till exempel soppa... eller helt enkelt att smocka i sig helt nybakta med smältande smör och ost! :)


Gullegrynsbaguetter, 5 stycken
3 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
5-6 dl kokhett vatten
Häll vattnet över gryn&mjöl, rör runt ordentligt och låt stå i ca 10 minuter.

50 g torrjäst
2 tsk salt
2 dl solrosfrön
12-14 dl dinkelsikt

Blanda den skållade grynbladningen med det kalla vattnet, torrjästen, saltet och solrosfröna. Arbeta i så mycket dinkelsikt att du får en smidig deg som släpper från bunkens kanter (gör du det för hand, så upp med degen på bänken och knåda av hjärtans lust!). Täck över bunken med en handduk och låt den jäsa i en timme. När degen jäst klart, baka ut den till baguetter och låt dem jäsa i 45 min under bakduk på bakplåtspapper.



Under tiden baguetterna jäser, sätt in en plåt /baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt längst ner. Dra på ugnen så varmt du kan. När bröden jäst färdigt, snitta baguetterna tvärsöver 3-4 gånger med en vass kniv. Öppna ugnen, tjoffa över baguetterna till den varma plåten/bakstenen, häll typ 0,5 dl kallt vatten på plåten på botten av ugnen och stäng luckan fort.



Sänk värmen till 250 grader och grädda bröden i 15 min. Om bröden har fått tillräckligt färg, lägg ett aluminiumpapper över dem innan du sänker värmen till 200 grader och gräddar i 15 min till. Nu kommer vi till den lite knepiga delen - jag stängde av ugnen, lämnade ugnsluckan på glänt och lät mina baguetter stå kvar i den varma ugnen och de blev perfekta inuti!
Jag vet inte hur det blir annars, men pröva vettja! :)

9/21/2012

Annorlunda kakor.

I söndags så fick jag förmånen att lite experimentellt hinna svänga ihop både ett bröd och ett gäng kakor. Brödet fick med beröm godkänt (och kommer därmed lite senare i veckan), men kakorna fick betyget "annorlunda". Jag vet inte med er, men av alla kommentarer som jag får om min matlagning så är "annorlunda" en väldigt utmanande beskrivning - vaddå "annorlunda"? Annorlunda jämfört med vad? Annorlunda på ett dåligt eller bra sätt? Annorlunda som i jag-fattar-inte-riktigt-vad-jag-har-i-munnen?
Efter min frågsamma svada efter konstruktiv kritik såg den stackars utsatta personen lite smått skrämd ut och   och fick ur sig "...den var inte så söt."

Jag som hade väntat mig lite mer feedback kände lite ...jaha.
I vilket fall smakade jag själv på en av kakorna och enligt mig är de ett av mina bättre experiment - härligt crunchy kakor som sprider en ljuvlig doft av vanilj och apelsin i köket under tiden de bakas och som har en liten ton av bränd kola i sig. Annorlunda måhända, men (om jag får säga det själv, och det gör jag!) ruskigt goda!

Chocolate chip cookies
1/2 dl grahamsmjöl
1,5 dinkelmjöl
2 dl havregryn
1 dl socker
1 msk ljus sirap
1 msk mörk sirap
1 ägg
75 g rumsvarmt smör
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
rivet apelsinskal
hackad (mörk) choklad
rostade valnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna. Blanda de blandade torra ingredienserna med de blöta ingredienserna. Klicka ut kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Klart!

9/19/2012

Müslikakorna som nästan blev havreflarn.

Jag har vid något tillfälle (eller flera) flaggat för att jag skulle vilja lära mig baka mer sött. När jag var yngre, i låg/mellanstadie ålder, så brukade jag baka sötsaker betydligt oftare - om jag inte blivit alldeles senildement så var det muffins, syltgrottor och havreflarn som var mina signum... speciellt havreflarnen. Åh, det när ljuvliga knastret och smaken av kola får mig fortfarande att bli helt lycksalig när jag tänker på det!

I onsdags kikade jag i Rutiga kokboken, fastnade för ett recept på havrekakor med russin och gjorde i egen regi raskt om det till ett recept på müslikakor. Jag trodde att de skulle bli mer åt chocolate chip cookies hållet, lite småsega och ganska tjocka, men de flöt ut under gräddningstiden och kvar på plåten fick jag ett gång finfina guldgula kakor som smakade müsli... och havreflarn. Jag tror det är tur att jag inte gjorde så många, för det gick alldeles för lätt att få i mig både en och två stycken...

Müslikakor, 12 st
2 dl müsli med torkad frukt
0,75 dl socker
1 msk honung
0,75 dl siktat dinkelmjöl
ca 70 g rumsvarmt smör
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel


Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop de torra ingredienserna, tillsätt de blöta och knåda ihop till en rätt smulig deg. Använd en Matsked för att forma degen till 12 kakor och lägg dem på bakplåtspappers klädd plåt (kakorna flyter ut, så se till att ha mellanrum mellan dem). Grädda i ca 10-12 minuter och låt dem svalna innan du serverar dem... gärna med ett glas mjölk. :)

9/15/2012

Fullständigt briljant!

Såsom matbloggare och därmed även väldigt matintresserad så brukar jag ägna en (hel) del av min fritid åt att läsa om andras äventyr i köket. På vinst och förlust brukar det ofta, ofta sluta med att jag antingen skriver ut/mailar receptet till mig själv och tänker "Det här MÅSTE jag pröva snart!"...  och tyvärr är jag alldeles för dålig på att faktiskt komma till skott.

MEN, jag har trots allt lagat och provat en massa mat hittills och när köket genomgick den påtvingade utplockningen innan vi skulle börja måla, så hittade jag en grön plastmapp med en herrans massa lösa papper i (är det någon som känner igen sig kanske?)

Där och då skapade jag "Projekt Plommonets favoritrecept". Jag gick helt enkelt och köpte mig en anteckningsbok och har pö om pö fört över de recepten som jag testat och förälskat mig i. Pappershögen i plastmappen minskar i långsam, men ändå ganska stadig takt och jag känner mig ofantligt ambitiös när jag sitter och överför alla godsaker. Win-win! :) 

9/13/2012

Plommonmammas bortglömda gädda.

Kvällsfrukost i all ära - men till och med jag har en gräns för hur många kvällar i rad jag har lust att äta kokt ägg med knäckebröd (till och med om det är mitt eget!) och müsli med yoghurt. Köket är dock i betydligt bättre skick än senast jag skrev och idag fick jag till och med besked om att mina luckor är färdigmålade - hurra!

Ändå - tills köket är matlagningsbart igen fortsätter jag att bjuda in mig till diverse snälla människor i min bekantskapskrets för att få ordentlig lagad mat... där Plommonmamman och pappan är de som oftast har sträckt ut en hjälpande tallrik! Härom kvällen var tallriken lastad med Plommonmammas bortglömda gädda - tydligen brukade hon laga den här rätten ganska ofta förut, tills mina (tomatallergiska) bröder kom in i bilden. Dags för återuppståndelse säger jag, för OJ, vad gott det var!

Gräddkokt gädda med tomater
ca 800 g gäddfilé (eller annan vit fisk)
ca 3 dl grädde
rejält med dill
2-3 tomater
citronpeppar
salt

till servering: 
blomkålsmos (koka blomkål mjuk och mixa med lite mjölk/grädde)

Lägg gäddan i kastrullen. Häll på grädden, salta och peppra. Skiva tomaterna, lägg rejält med dill på fisken och sedan tomatskivorna därpå. Lägg på ett lock och låt fisken putta helt stillsamt i 8-10 minuter (tiden blir kortare om du har mindre mängd fisk). Titta och peta lite emellanåt så den inte blir överkokt!
Servera med blomkålsmos och du - om du inte har prövat gädda än, så gör det!

9/06/2012

Kokosprickar (eller "att behålla sitt sitt goda mat/baklagningsrykte").

För er som undrar - nej, jag har inte kunnat återgå till mitt eget kök än. Det fattas en omgång målarfärg till och alla köksluckorna, sen får jag flytta in igen! Jotack, jag saknar verkligen att laga mat - så ni kan tro att jag blev förtjust på jobbet idag när jag fick reda på att torsdag var lika med bakdag! Först skulle vi göra rulltårta, men när det visade sig att det vita pulvret i burken som det stod "Bakpulver" på egentligen var vaniljsocker, så fick vi tänka om. Istället snodde jag ihop de här godingarna på fri hand - och satt nervös vid provsmakningen eftersom jag inte bakar sötsaker så ofta. Sen började folk ta "bara en kaka till" och jag kunde andas ut! :)

Kokosprickar
5 dl vetemjöl
1 dl kokosflingor
2 tsk vaniljsocker
2 dl socker
250 g smör
1 ägg

pynt:
uppvispad äggvita
kokosflingor
Steg 1. Dega.
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna. Hacka samman det med smör och ägg till en smidig deg - enklast går det i matberedare, annars funkar en kniv/degskrapa och händerna utmärkt! Rulla degen till små bollar, lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och tryck till dem så de blir platta kakor. Pensla med äggvita, pynta med kokos och grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna i 10 minuter (JO, annars bränner du dig!).

Steg 2. Rulla&platta ut.

Steg 3: Pynta.

Steg 4: Kalas!

9/04/2012

Hurra, hurra för chokladtårta på Kattens födelsedag!


I helgen fyllde Stor Brors Katten år och vi firade hemma med fantastiskt grillad lax, vattenmelon&fetaostsallad och, på hennes önskemål, en chokladig kladdkaka. Plommonmamman gjorde en bakinsats värdig en prinsessa och ställde fram den här fina chokladtårtan på bordet! Inte så tung, utan nästan fjäderlätt och som en mousse i konsistensen... ljuvlig!

Chokladtårta (från Bakglädje med LCHF)
100 g mörk choklad
100 g smör
2 ägg
1 dl sukrin/stevia
0,5 tsk vanilj
1 msk kakao
125 g mascarpone

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och choklad. 
Dela på äggen och vispa äggula och sukrin/stevia pösigt, rör sedan ner kakao och vanilj.
Rör ihop mascarponen med den smälta chokladen och smör till en slät smet och rör sedan ihop med äggulesmeten. Vispa äggvitan fluffig tills den klarar bunken-uppochner-ovanför-huvud-testet och vänd försiktigt ner den i chokladsmeten. Lägg ett bakplåtspapper i en springform och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

Pyntas med fördel med grädde och hallon!

9/02/2012

Nu grönskar det i Plommonköket!

Nu ni gänget, händer det grejer - lite mer exakt håller mitt kök på att byta färg!

Före - vitt och inte alls "mitt" kök.



Efter målaromgång nr. 1 - grönt och fint och betydlig mer som jag vill ha det!

Det kanske är omvända årstider som slår till i Plommonköket - istället för att vissna så knoppas det? Fint blir det i varje fall och jag lovar att ställa till med köksinvigningsfika när det är klart och i ordning (vet ni hur mycket stök det blir av att måla i ett kök?! Jag hade ingen aning, men fick lära mig det den hårda vägen idag!)! 

9/01/2012

Übermüsli!

Nu har jag klarat av min första arbetsvecka och trots att jag har varit som en urvriden trasa vid varje arbetspass slut, så har jag väldigt roligt och trivs himla bra! Nu ser jag fram emot... en ledig helg.

Fattar ni - en LEDIG helg!?
Jag behöver inte söka något, jobb, jag behöver inte plugga något, jag har o-c-e-a-n-e-r av tid att pyssla och trixa och fixa och göra saker som jag vill (jaja, och så handla och städa och sånt där nödvändigt, men det tänker vi inte på nu!) och jag kan göra det med fullständigt gott samvete, för jag har jobbar hela veckan!

Jag inviger fredagen med 1. sovmorgon och 2. göra müsli.
Jag har haft ett otroligt cravings efter müsli hela veckan men inte precis haft tid åt att göra något åt det... men eftersom jag är LEDIG i helgen så finns det gott om tid till det nu. Jag gör min müsli på en höft - blandar i det jag känner för och vad som finns hemma - men det första receptet på egen müsli har jag fått från mamma. Jag döpte det till "Übermüsli" och älskade det över alla andra müslirecept!

Plommonmammans übermüsli
5 dl havregryn
4 dl rågflingor
2 dl dinkelflingor
2 dl boveteflingor
50 g valnötter
50 g mandel
50 g hasselnötter
2 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
1 dl linfrön
1/2 dl honung
3 msk rapsolja
2,5 dl kokhett vatten
---
3 dl russin

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en STOR bunke.
Blanda honung, vatten och olja i en separat skål. Häll det över de torra ingredienserna och arbeta in det ordentligt (enklast är att använda händerna). Fördela müslin på en plåt och rosta i ugnen ca 30 minuter. Rör om 3-4 gånger under tiden så den blir jämt rostad. Låt den svalna och blanda i 3 dl russin.


Det kanske kan tyckas lite knepigt att hälla vatten på müsli, eftersom det ändå försvinner sen i ugnen? Poängen är att när du häller kokhett vatten på grynen, så kommer de att svälla och klumpa ihop sig lite grann med varandra. Det gör att müslin får den där goda "klumpfaktorn" som i alla fall jag är ute efter när jag letar en bra müsli. :)