Gör såhär: plocka valfri mängd nässlor (med handskar!), rensa igenom dem för att skippa annat (o)gräs. Sprid ut dem på ett bakplåtspapper, sätt ugnen på 50 grader med ugnsluckan på glänt och lämna dem där över natten. Förvara dem torrt, gärna i en glasburk.
Nässelte: Låt en rejäl nypa av bladen dra i kokhett vatten i 5-7 minuter.
Jag lyckades förresten baka ett osedvanligt gott bröd under långhelgen! Det är ett bröd som du bakar när du sitter 2-3 mil ute i skogen och har all tid i världen och ingen brådska - eller om du har lust att ha en stillsamt jäsande deg i köket i typ ett dygn och vill ha ruskigt goda, nybakta frallor till lördagsfrukosten! Det ska jäsa i rumstemperatur under dagen och i kylskåp över natten innan det klickas ut på för att gräddas på morgonen därpå. Jag ska bara fixa lite med ugnstid- och temperatur (degen jäser på diskbänken i detta nu), så kommer receptet lagom till helgen!
... visste ni förresten att bröd som gräddas på SMÖRpapper istället för BAKPLÅTSpapper fastnar i pappret och du måste välja mellan att äta frallor med papper eller att skära bort hälften av det underbara brödet du precis bakat? Jag lärde mig det the hard way...
Hur smakar det då, nässelteet? Undrar hon som aldrig testat!
SvaraRaderaDet låter väl lite knasigt, men jag tycker det smakar grönt.^^ Det smakar lite som det luktar när det är fuktig och daggvått ute. Testa vettja, busenkelt! :)
Radera