9/20/2015

Mormors torplyckor.


"Mormors små rågkakor", har jag kallat de här kakorna i alla tider, tills jag för en vecka sen försökte googla fram ett recept på dem och fick lära mig att de hette "torplyckor". Det är en av de absolut godaste småkakorna jag vet, tack vare den lilla nötigheten som rågmjölet står till tjänst med.



I "Sju sorters kakor" hade de dock fått utbakningssättet helt om bakfoten - där stod det "platta till varje degbit till en avlång kaka och tryck till med en gaffel." Dumheter! Torplyckor på mormors vis ska vara trekantiga och inget annat!



Trekantiga torplyckor, ca 50 st
3 dl vetemjöl
1 dl grovt rågmjöl
0,5 dl socker
0,5 dl råsocker
150 g smör
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop alla ingredienserna till en smidig deg (enklast i matberedare). Rulla ut degen i två tumtjocka längder. Dela varje längd i ca 25 bitar var. Lägg på bakplåtspapper, platta till och forma till en triangel. Baka i ca 12-15 minuter.




1 kommentar:

  1. Har gjort dem i många år. Det smakar bara mer.

    SvaraRadera