8/04/2016

Klämda mackor med hummus och ordklyverier.

Jag har en vana/ovana (välj själv) att vilja ersätta engelska ord som lite slentrianmässigt används med deras svenska motsvarighet. Därför säger jag "muffins" och inte "cupcakes", jag säger knäböj" och inte "squats" och efter att ha haft en längre diskussion i ett kommentarsfält på Facebook så kallar jag numera "smoothie" för "mjukis". 

Jag har dock fått tänka till lite för att hitta en bra översättning på "comfort food". Om en översätter det direkt, så blir det "bekvämlighet, komfort, trivsel, trevnad". Inget av det ligger speciellt bra i munnen. Varm macka, eller "klämda mackor" som det hette när jag var liten, passar definitivt in under kategorin "comfort food" och i samma veva som det så poppade det upp ett ord som vi använda när vi skulle bestämma mat (ofta till) fredagskvällen - mysmat. 

Så, här kommer mysmaten klämda mackor i en ny version - med hummus, soltorkade tomater och ost. Bra ord, bra macka! 


Klämda mackor med hummus, soltorkade tomater och ruccola
(ursprungligen från ICA)

hummus:
1 burk kikärter/motsvarande mängd hemkokta (250 g avrunnen vikt)
1 tsk finrivet citronskal
2 tsk färskpressad citronjuice
1 tsk malen spiskummin
1/2-1 msk tahini
1/2 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
ev. vatten

macka:
ruccolasallad
8 skivor ljust surdegsbröd
1 dl strimlade soltorkade tomater
150 g fetaost
chiliflakes
olivolja

Börja med hummusen - mixa ihop alla ingredienser till kikärtsröran, antingen med mixerstav elelr i matberedare. Smaka av och justera mängd salt, peppar, citronjuice och tahini.

Om du ska grilla mackorna i mackgrill, börja värm upp den nu. Gör mackorna genom att breda hummus på ena brödskivan. Lägg på sallad (klipp den gärna i mindre bitar så blir det lättare att äta sen), soltorkade romater och lite chiliflakes. Bred fetaosten på den andra skivan, droppa över lite olivolja och lägg ihop. Grilla mackorna i mackgrill, eller i en stekpanna på medelvärme med lite olivolja i (3-4 min/sida eller tills brödet är gyllenbrunt.). Ät och mys!

1 kommentar: