6/11/2012

Så mycket mer än fiskbullar.

"Är det här vad vi får?!" tänker ni. "Du är borta från bloggen i typ tre veckor och vi får en sketen bild på din plastiga lunchlåda med fiskbullar?"


MEN - vad säger ni om jag säger att det inte är vilka fiskbullar som helst? Vad säger ni om jag säger att det faktiskt är gäddqueneller med frästa trattkantareller och vitvinsås som ni tittar på - där receptet kommer från namngivaren till bloggen i egen hög person, nämligen mormor? Och angående plastiga lunchlådan... ja, den är som den är... men den här gången fick jag i alla fall maten med på bild. När vi blev bjuda på det här hemma hos mormor&morfar, var jag alldeles för upptagen med att äta för att komma ihåg att ta en fancy bild!

"Varför just gädda?" kanske ni undrar? För det första är gädda en underskattad fisk, säger jag då, och för det andra har jag privilegiet att ha 1) en fisketokig pappa och morbror och 2) ett Sommarställe med 3 sjöar där det råkar finnas en massa gädda. 1) och 2) har visat sig vara en mycket bra kombination när det gäller att fylla frysen med ytterst ekologisk, närfiskad och god fisk - därför, gädda! :)

Gäddqueneller med frästa kantareller och vitvinsås, 4-6 personer
500 g gäddfilé (eller annan vit fisk)
2 tsk salt
3 äggvitor
4-5 dl grädde, kall
fiskbuljong+vitt vin
1 krm cayennepeppar
riven muskotnöt
kantareller (eller annan svamp)
2-3 scharlottenlökar

1 knippe grön sparris
ingredienser till vitvinssås (förslag här och här, eller kolla en basic kokbok)
till servering:
kokt potatis/ris
broccoli och/eller blomkål

Sätt ugnen på 200 grader. Kör gäddköttet till en slät färs i matberedaren. Ställ bunken i kylskåpet, viktigt att ingredienserna är lika kalla. Blanda fiskfärsen med saltet och rör försiktigt ner en äggvita. Tillsätt grädden i en tunn stråle. Krydda med cayennepeppar och lite muskot. Vispa 2 äggvitor hårt och rör ner.

Forma färsen till ägg med en vattensköljd sked och en blöt hand. Lägg i smord ugnsform. Häll på buljong och vin så att det precis täcker. Lägg ett smörpapper över och kör i ugnen i ca 20 minuter, tills fiskbullarna är genomkokta. Under tiden, stek svamp och scharlottenlök i smör, koka sparrisen lätt och lägg åt sidan så länge.

När gäddbullarna är genomkokta, ta upp bullarna och håll dem varma. Sila ner buljongen, koka ner till 1-2 dl och använd som bas i en vitvinssås. Gör såsen.
Lägg de frästa kantareller och löken i en smord ugnsform och gäddbullarna ovanpå . Lägg på knippet lättkokt sparris och ringla en del av vitvinssåsen över. Gratinera i het ugn tills allt är varmt och fått fin färg! Servera med kokt potatis/ris och gärna kokt broccoli och blomkål!

4 kommentarer:

  1. Vilket koolt recept! De allra godaste fiskbiffarna jag har ätit är de man kan köpa på ICA fokus. Jag har länge funderat på hur de lyckas få dem så sjukt goda. Jag är supernyfiken på din mormors fiskbullar och hoppas att de kommer att ge mig några steg i rätt riktning för att kunna bemästra fiskbiffar och bullar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det! "Gäddqueneller" låter så himla fancy-pancy och komplicerat, men egentligen är det förmodligen svårare att få till vitvinssåsen än själva bullarna. ^^ Hmm, jag är fullt upplagd för en bytesdeal - jag lovar att bjuda dig på fiskbullar vid något tillfälle, om du lovar att svänga ihop något smaskigt i gengäld på din helodlade grönkål? A deal? ;)

      Radera
  2. Hej plommon-mormor!
    Fiskbullar (alltså köpevarianten) är lite av min "ful-mats-fäbless". Måste testa att göra egna! Borde funka med annan fisk än gädda väl?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Höhö, vi har alla en ful-mats-fäbless. När vi är ute med farmor&farfars segelbåt är det bästa jag vet makaroner med pås-gräddsås och färdiga köttbullar. ^^ Jaaa, jag tror att de flesta vita fiskarna skulle funka! Lycka till! :)

      Radera