2/02/2014

Den bortglömda brysselkålsgratängen.


Den här godingen alltså, som mamma och jag hade oturen att glömma bort till julbordet - nu har jag prövat den hemma! Det är snudd på tur att den inte kom med där den var tänkt först, för vetti katten hur jag hade lyckats få ner den andra maten då! Jag bjöd på den en sen torsdagkväll och med hjälp av mitt middagssällskap mumsade vi glatt i oss i princip hela formen. Serverar du den som ensamrätt (eller är barnsligt förtjust i brysselkål), så räcker den bara till två (eller en...) personer!

Brysselkålsgratäng med citron och dill
500 g färsk brysselkål
1 gul lök
1 dl hackad dill, färsk eller fryst
2 dl grädde
2 ägg
2 dl riven ost (gärna cheddar)
rivet skal av en citron
1-2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. 
Plocka eventuellt bort de yttersta bladen på brysselkålen och dela dem på hälften (eller kvartar om du har några monsterexemplar). Strimla den gula löken och varva den med brysselkål och dill i en smord, ungssäker form. Vispa ihop grädde, ägg, salt och peppar och häll över. Toppa hela härligheten med osten och grädda i ugnen i 20 minuter. Riv över skalet från citronen när gratängen kommer ut ugnen och servera på studs!

4 kommentarer: