2/20/2014

Strålande goda laxbiffar med citrontzatsiki.


Nu när det är sådär lite småtråkigt jämngrått innan våren kickar igång igen kan man passa på att ha lite solgula saker i maten istället. Med ät-mer-fisk-nyårslöftet som bästa ursäkt passar jag på att plöja igenom de fiskrecept som har ackumulerat sig i att-laga-högen i köket. Idag blev det laxbiffar med gul paprika och citrontzatsiki - strålande gott, minsann!

Laxbiffar med citrontzatsiki
laxbiffar:
ca 400 g laxfilé
1/2 gul paprika
1 vitlöksklyfta, hackad i mindre bitar
1 msk japansk soja
1 msk ajvar relish (gärna stark!)
1 msk potatismjöl
1 msk färsk hackad persilja
1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar

citrontzatsiki:
2 dl tjockyoghurt
1/3 gurka
3 msk färsk hackad persilja
finrivet skal från 1/2 citron
2-3 msk citronsaft
salt, svartpeppar

Börja med tzatsikin så den får stå till sig lite - dela gurkan på hälften och gröp ur mittendelen. Riv den grovt. Blanda ihop gurkan med resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.

Skär paprikan i lite mindre bitar. Lägg den och laxfiléerna i mixern och kör några sekunder. Blanda i resten av ingredienserna till biffarna och kör igen tills allt blandats ordentligt. Blöt händerna och forma färsen till biffar. Stek dem i smör (4-5 minuter på varje sida) och servera med tzatsikin och gärna ungsrostade grönsaker.

4 kommentarer:

  1. Åh citrontzatziki - låter som något fantastiskt det! Det var länge sedan jag åt lax nu...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det mycekt ättre än jag trodde, faktiskt. Helst ska den ju få stå och gotta sig en stund i kylen, om det hinns med.

      Radera
  2. Det var riktigt gott, nästa gång ska jag ta mer ajvar! :D
    Mamma

    SvaraRadera