4/04/2010

Matjessilltårta och ljus kavring.

C:s mamma är jättegullig och berättade igår att hon tycker jag ska öppna bageri. Njae, inte just nu kanske, men jag lovade henne i alla fall att lägga ut receptet på matjestårtan och på den ljusa kavringen jag hade i botten. Det får duga så länge! :)

Matjessilltårta att få beröm för

75 g smör
200 g kavring
4 gelatinblad
1 burk (200 g) matjessill
sillspad efter smak
1 rödlök
250 g kesella (10%)
3 dl gräddfil

gräslök
rädisor

Kör kavringen i en mixer så det blir smul av det hela. Smält smöret och blanda med brödsmulorna. Platta ut smulet i en form med löstagbar kant (den vanliga storleken 20-24 cm i .) Ställ den kallt i 15 minuter. Under tiden lägger du gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Finhacka också lök och sillen, blanda dem med kesella och gräddfilen. Smaka av med sillspadet (jag hade ungefär hälften av det som fanns i burken).

Ta upp gelatinbladen, krama ur dem lite försiktigt och smält sen i en kastrull på låg värme. Rör sen ner det smälta i sillbladningen och häll ut över kavringsbottnen. Ställ kallt i minst 3-4 timmar, men kan den stå över natten är det bättre ändå. :)
Till servering, ta av kanten, dekorera med rädisor och massa gräslök!


Plommonets ljusa kavring 2 formar
(tar 2-3 dagar)

4 dl vatten
1/2 msk hel kummin
2 dl grovt rågmjöl
2 dl rågsikt

Kväll, dag 1.
Koka upp vattnet, häll det sedan över kumminfröna och låt dra i en kvart. Sila av fröna, häll vattnet över mjölet, rör ordentligt, täck med plastfolie/en plastpåse/ett lock och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2.
25 g jäst
2 dl vatten, 37 grader
25 g smör
3/4 msk salt
1/2 msk ättiksprit
1/2 dl ljus sirap
6 dl grovt rågmjöl
3 dl rågsikt
vetemjöl tills degen är smidig

Rör ut jästen i fingerljummet vatten, blanda med gröten från dagen innan. Smält smöret och blanda i det och salt, ättika och sirap. Rör ihop och tillsätt rågmjöl och rågsikt. Arbeta undan för undan in vetemjöl tills du får en smidig deg, men se till att tiden degen arbetas blir minst 5 minuter. Täck över och låt degen jäsa i minst en timme, gärna två.

Ta upp degen på bakbord, dela den i två delar och lägg varje del i en avlång bakform. Täck över och jäs i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. När degen är färdigjäst, ställ in formarna i nedre delen av ugnen och lägg en plåt med en tyngd över formarna. Sänk värmen till 175 grader och grädda i en timme. Lossa bröden och grädda i 5 minuter till utan formar, så får de lite skorpa.

Låt bröden svalna på galler UTAN bakduk. När bröden svalnat, linda in dem i handduk och låt ligga till nästa dag (om man orkar hålla sig så länge, vill säga. ;)). Skär i tunna skivor och njut. Är också jättegoda att rosta!



PS. Jag vet att det vanligen är mörk sirap i kavring, men ja, det fanns ingen sån hemma, därav ljus sirap. Givetvis går det bra att byta ut mot mörk sirap om man vill. :). DS.

5 kommentarer:

  1. Oj, OJ, OJ, så gott det ser ut!

    Brukar det inte vara bikarbonat i kavring, är det inte den som gör kavringen mörk (jag är ingen bagare jag :-))?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den ÄR supergod! Tyvärr fanns den inte på mitt påskbord i år, övervägen att göra den till midsommar istället - en funkar lika bra där! :)
      Jag vet inte om bikarbonaten faktiskt, men kavring får sin mörka färg av den mörka sirapen - det var därför min kavring blev ljus, för jag hade ljus sirap. :)

      Radera
  2. Denna tårta gjorde jag till årets midsommarbuffe och mannen min vart lyrisk. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uteslöt dock gelantinen som inte alls behövdes.

      Radera
    2. Åh, vad roligt att höra Caroline! Jag håller med honom, jag blir också lyrisk av den tårtan. :) Bra med tips om att gelatinet inte behövs, det ska jag prova nästa gång!

      Radera