4/26/2010

Andra stoppet - Skåne!

Yes, nu har vi tagit oss vidare i Sverige till nästa landskap, vilket som rubriken skvallrar om är Skåne!
Vill man odla något, ska man helst göra det i Skåne - förutsättningarna här är väldigt bra. I Skåne är en stor del av jorden så kallad moränlera som tillsammans med många soltimmar gör landskapet till ett lapptäcke av uppodlade åkrar. Ett axplock av vad som odlar är korn, raps, potatis och äpplen. I Skåne finns det till och med flera vingårdar som experimenterar med att ta fram skånskt vin, där Kullabygdens vingård är en av de stora pionjärerna. Är du sugen på något lite mer matigt kan du alltid svänga förbi någon av de skånska gårdsmejerier som gör egen ost. På Vilhelmsdal kommer getmjölken från deras egna getter och komjölken från en gård i närheten. Lägg namnen Österlen ädel, Lina (kittost) och vit caprin på namnet - de kommer därifrån och är på god väg att bli klassiker. :)

Ganska nyligen öppna ett helt igenom raw food-café i skånska lilla Kivik (som annars är känd för sina äpplen och sin marknad) - har ni vägarna förbi så tycker jag att ni ska ge Kiviks Lilla Råa ett besök, för det tror jag definitivt det är värt! Är det lite för långt kan ni alltid kika in på ägarna Vilda och Eriks blogg och ta del av allt som händer där. :) I Kivik fiskas det också ål, men tråkigt nog har ålförekomsten minskat på senare tid. Numera finns det något som kallas för Ålfonden, som aktivt jobbar med att kompensera det som fiskas upp genom att sätta ut ålyngel.

Men nu, nu ska vi äta riktigt skånsk äggakaka! :)

Skånsk äggakaka
400 g rimmat sidfläsk i skivor
7 ägg
1,5 dl vetemjöl
6 dl mjölk
smör
salt, peppar

Stek fläsket i en panna, lyft ur det och håll varmt så länge. Häll INTE ur stekfettet ur pannan! Vispa ihop ägg, mjölk, mjölk, 1 tsk salt och 1 krm peppar och häll smeten i den varma stekpannan med stekfettet från det stekta sidfläsket. Stick här och där med stekspaden på att lös smet kan rinna ner och stelna. När kakan har stelnat lite på ytan, ska vi vara lite tuffa - vänd över kakan, förslagsvis till en stor tallrik eller en plastskärbräda. Lägg en klick smör i stekpannan och låt kakan smidigt glida tillbaka ner i stekpannan. Grädda tills smeten har stannat. Servera äggakakan med det stekta fläsket och (obligatorisk!) lingonsylt.

Juryn tyckte:
Efter lite panik vid spisen vid själva vändandet av äggakakan, där jag stod och velade och C stod beredd, så slutade det ganska lyckligt - en liten del av kakan landade på golvet och själva stekytan satt fast i stekpannebotten. Efter lite trixandet och fixande blev golvet torkat och jag fick loss stekytan och lade den helt sonika på den vända kakan. Phu. Jag rekommenderar med andra ord att använda en teflonpanna. Jag var något självkritisk mot den väl tillagade skorpan, men C och G försäkrade: "Nej då, den är inte ALLS bränd, den är bara mörkbrun!". Säger ni det så... :) (Jag hade faktiskt lite samma tanke under matlagningen som Tina på Pickipicki när hon lagade äggakaka...)

Själva smaken var det däremot inget fel på, nej långt därifrån! Det blev moltyst runt köksbordet när vi började äta, bortsett från lite spridda kvidanden av sorten: "Det här är så gott!" och lite lyckligt suckande. Alla tre hyllande konsistensen - det var som en fint tillagad äggröra, alldeles mjuk och krämig. Äggakakan ihop med det stekta rimmade fläsket och lingonsylten var väldigt snarlik vanlig fläskpannkaka, fast bättre på något sätt. G kommenterade den här veckan också: "Nu är jag alldeles varm om öronen!" och både C och jag satt med blossande kinder. Det känns verkligen som rustik, rejäl mat. Trots det lyckades vi med konststycket att sätta i oss en hel stekpanna äggakaka på tre personer - tjejer kan, minsann. ;) Äggakakan var inte särskilt svår att göra eller tidskrävande och är precis något jag skulle få för mig att göra en mörk och ruggig höst/vinterkväll. Comfort food all the way. :)


Betyg: Återigen väl godkänt!
Nästa stopp - Halland, here we come!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar