1/08/2011

Jackpot på första försöket.

Jag fick i uppgift att göra den vegetariska delen på nyårsmiddagen jag skulle på och kom efter lite tankeknåp fram till att en omelett med sparris och gorgonzola skulle kunna bli en hit. Sen bläddrade genom senaste numret av LagaLätt och stötte på ett recept som såg ut som en riktig tiopoängare. Raskt slängde jag omelettidéen ute genom mitt mentala fönster och gjorde en total succé på nyår med ett gäng auberginebiffar.

Kul detalj: Jag lät gästerna ha gissningslek om vilka ingredienser som var i och den enda som de inte klarade (inte ens med ledtrådar!) var auberginen. :)

Auberginebiffar

1 aubergine, ca 450 g
250 g färska champinjoner
2 dl kokt matvete (ca 1 dl okokt)
7 soltorkade tomater (jag tog typ en halv dl tärnad och ett par rågade matskedar pesto eftersom jag inte hade några)
1 förpackning fetaost
1 vitlöksklyfta
2 msk vetegroddar/ströbröd/annat som håller ihop
sesamfrön
salt, peppar

1. Om du inte gjort det, koka matvetet först, helst i så god tid att det hinner svalna lite.
2. Tärna aubergine och champinjoner. Bryn dem i en stekpanna i lite olja tills den mesta vätskan kokat bort och de fått färg.
3. Lägg fräset i en matberedare tillsammans med matvete, soltorkade tomater, fetaost, vitlök, vetegroddar samt 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Mixa till en grov puré.
4. Forma med blöta händer till små ovaler (jag använde en sked som mått) och vänd dem försiktigt i sesamfrön. Stek i olja.

Biffarna är ganska ömtåliga och vill gärna falla sönder när de är varma, men håller ihop lite bättre när de svalnat lite. Ta det varsamt, de är värda allt besvär! På nyår hade de trevligt sällskap av hasselbackspotatis, hummus och avokado.

2 kommentarer:

  1. Gillar veggiebiffar a lot. Det här testar jag kanske en vacker dag

    SvaraRadera
  2. Hurra, min favoritlek!! :-D

    SvaraRadera