3/09/2012

Jäkligt god paj.

Utan större åthävor - jag gjorde en jäkligt god paj i onsdags. Ni vet, sådär god så du hoppas att ingen frågar: "Får jag smaka?" på lunchen för egentligen vill du inte dela med dig? Så god!

Jag trodde inte att den skulle bli så bra som den faktiskt blev - inte för att jag tvivlar på min egen förmåga som kitchen witch, utan för att jag sällan bakar paj, höftade hejvilt och bara körde på känsla... och uppenbarligen så går det alldeles utmärkt ibland det också!

Jäkligt god svamp-och broccolipaj, 6 portioner
Pajdeg:
0,5 dl rågflingor
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl fullkornsdinkel
1,5 dl dinkelsikt
50 g smör
2-3 msk äggvita/kallt vatten

Fyllning:
2 ägg
1,5 dl äggvita (eller 1 ägg till)
1,5 dl sojagrädde
0,5 dl mjölk
ev. 2 tsk chiafrön
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 huvud färsk broccoli, halvera/kvarta buketterna
MASSA stekt svamp
1 gul lök, hackad och fräst
1 boll mozzarella

Pajdegen:
Värm ugnen till 200 grader. Mixa rågflingorna och solrosfröna till ett fint mjöl. Jobba ihop degen snabbt för hand eller i matberedare och tryck ut den i en pajform. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Fyllningen:
Om du inte gjort det redan, stek svampen (i smör!), fräs löken och dela broccolin. Vispa ihop ägg, äggvita, grädde, mjölk, chiafrön, salt och peppar. Lägg broccolin i botten av pajskalen, löken och svampen därpå och häll över smeten. Riv/skär mozzarellan i mindre bitar, pynta pajen med osten och in med hela härligheten ganska lågt ner i ugnen i 20-25 minuter.



Voilá! Bästa kvällsmaten - bästa lunchlådan. Och om du vill rädda din lunch från hungriga och nyfikna kollegor, så säg "Tyvärr inte, MEN du kan gärna få receptet och pröva själv hemma!" Sådär. Alla mätta och nöjda.

10 kommentarer:

  1. Ser mycket gott ut! Ibland blir maten lite extra!

    SvaraRadera
  2. SMARR! Men när kommer du till kungliga huvudstaden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Av någon anledning har jag glömt bort paj... vilket förmodligen mest berott på att jag inte haft något bra pajskalsrecept, men det problemet är ju löst nu. :)

      Jag jobbar på att kunna svara på det as we speak! Som det ser ut nu så är det eventuellt helgen v. 12 som är på tapeten, men problemet är att min kompis måste kolla med jobb och så. Jag är rätt tuff, men hotell/vandrarhem blir för dyrt och tälta i Sthlm i mars är inte riktigt min melodi. Bo måste jag ju göra. Håll tummarna! :)

      Radera
  3. ÅH! Jag kan verkligen tänka mig att din paj blev grymt god! Jag brukar aldrig baka med sojagrädde men denna helgen ska jag följa ditt recept från punkt till prick och låtsas att det är du som har lagat pajen. ;)

    Har du lyckats äta upp alla kakor än? Jag bakade resten av smeten 2 dagar senare och har mumsat i mig kakor hela veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar inte heller ha sojagrädde hemma - det blev lite av en "kylskåpsrensarpaj" (därav 1,5 äggvita - det var över från vaniljkrämen!), men jag rekommenderar det, för den blev som sagt supergod! Ska baka den ikväll till ett par kompisar med vanlig grädde, vi får se hur den blir då! Jaaa, gör det! Plommonet bjuder på middag! Apropå middag, när ska vi ha asiatisk kväll och laga bibimbap? ;)

      Haha, nej, jag har fortfarande ett litet förråd i frysen, men den minskar i stadig takt! Fråga mig om en vecka igen så är det nog slut! ^^

      Radera
  4. Paj är oslagbart i lunchlådan, den smakar nästan bättre efter någon dag. Svamp svamp svamp - så gott så gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Två av de bästa sakerna i livet = Väldigt bra i kvadrat! :)

      Radera
  5. Jag som älskar paj. ÄLSKAR. Snor receptet rakt av, såklart. Hurra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir lite som att du snor tillbaka det, för jag hade din fina kantarellpaj i tankarna när jag gjorde den. :)

      Radera