3/11/2012

The sweetest things: tema barndom

Barndom.
Tänk att så mycket kan rymmas i ett så litet ord.
I söndags hade Körsbäret, Hemmakonditiorn och Ann-Louise samlats hos mig för en walk down memory lane - bakverksstyle! Det var superkul att se vad de hade med sig och höra historierna och minst lika roligt att bjuda och berätta om min egen barndom.

Det är mycket som har bakats och som jag tänker på när jag hör det ordet, men minnet av att stå med ansiktet vid diskbänken (där näsan preciiis når över diskbänkskanten), känna doften av vanilj och se hur mamma penslar de nybakta pariserbullarna med smör och sen vänder dem i socker är något av det som sitter hårdast fast på näthinnan. Det var länge sen hon bakade dem sist nu, men hon visste precis vart receptet fanns när jag frågade efter det.

Nu önskar jag att jag hade kunnat skriva att jag följde hennes recept till punkt och pricka och det blev precis som jag mindes det och jag stod där helt salig av lycka och att mina gäster blev otroligt imponerade av mina skapelse... men det hade varit en fet lögn. Jag följde i alla fall receptet till punkt och pricka och ska inte dra det så långt att jag kallar det katastrof, men det blev inte alls bra och jag var inte nöjd... men det är å andra sidan därför som de här träffarna drogs igång, för att pröva nya grejer och lära av sina misstag!

Viktigaste tipset? Knåpa ihop bullarna utav bara katten, så kanske fyllningen stannar kvar och inte läcker ut till 95-75%, vilket min gjorde. Hursomhelst - det var jätteroligt att pröva på! Jag ska boka in en bakdejt med mamma och sen får hon lära mig precis hur det ska göras!

Plommonmammans pariserbullar, 50 st
50 g jäst
200 g smör
4 dl mjölk
1 dl socker
1 kryddmått salt
1 krm hjorthornssalt
1 ägg
13-14 dl vetemjöl

fyllning: fast vaniljkräm
pensling: smält smör
garnering: strösocker

Smula sönder jästen i degbunken. Smält smöret och värm det och mjölken fingervarmt. Lös jästen i degspadet och tillsätt socker, salt, hjorthornssalt, ägg och största delen av mjölet. arbeta degen smidig och ta upp den på bakbordet. dela degen i bitar och kavla ut den till fyrkanter, som sporras ut till små fyrkanter, ca 6x6 cm. Lägg en klick vaniljkräm i mitten på varje och nyp ihop degen väl så att inte vaniljkrämen rinner ut. Lägg bullarna med skarven ner mot plåten och låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 1 1/2 timme.
Grädda i 250-275 (jag hade 250) grader i 8-10 minuter. Pensla de varma bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker.

Vänta liiite grann så att vaniljkrämen hinner svalna innan du stoppar in den första, fortfarande varma, ljuvligt vaniljdoftade bullen i munnen och får strösocker runt hela munnen. Vips! 5 år igen...




Jag kokade vaniljkräm för första gången i mitt liv och vispade som en galning! Smart som jag kände mig, så gjorde jag den kvällen innan, så den skulle vara kall och dessutom hinna tjocka till sig i kylskåpet. Det gjorde den inte, men den smakade gott! 





En finfin stillbildsstudie i 
1. Dela degen i bitar
2. Kavla ut till fyrkant
3. Lägg en klick (för lös) vaniljkräm i mitten och
4. Nyp ihop degen (betydligt MER än jag gjorde)


Knubbiga, för lite ihopnypta små vaniljbullsknyten.



Första katastrofplåten till vänster, andra, något mindre, katastrofplåten till höger. Det är bara att skratta åt det och göra ett nytt försök snart igen!



...tur att det går att fixa utsidan med pynt! ;)


Hemmakonditorn hade gjort jitterbugg som bara smulade och inte ville låta sig rullas ihop som vanliga jitterbugg vanligtvis vill - men det löste vi med en vass kniv. 

Vem kan (eller vill?) motstå nybakta chocolate chip cookies med anor ända från Carlifornien? Ursprungsreceptet var förresten på "112 cookies". Mycket amerikanskt!



Kalasbord! Från vänster - Hemmakonditiorns (aningens skönhetsbefläckade, men ack så goda) jitterbugg, Körsbärets fantastiskt goda vaniljbullar, mina egna bedrägligt fina vaniljbullar och Ann-Louise underbara chocolate chip cookies. Superlativen haglar!


Vi pratade barndomsminnen och smaskade kakor så det stod härliga till. Jag vet inte riktigt hur det gick till, men helt plötsligt var klockan halv sju. Times flies by so fast... 
Tusen tack för en fin kväll kära bak-kamrater! :)

Nästa träff: 19e mars
Tema: CITRUS!
Tid: Ej satt, men förmodligen runt 18-19
Plats: Hos Hemmakonditorn (fråga mig för vägbeskrivning och plats!)
Precis om förut - väldigt, väldigt välkomna!

12 kommentarer:

  1. Men hallå vad ni bloggträffar- jag är superavis!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. A girl gotta do what a girl gotta do! ;) Men GET YOUR ASS down till Västkusten då, så snor vi ihop en träff när du är nere! Jag har förresten bestämt datum nu - nästa helg är jag i Stockholm! :)

      Radera
  2. Tack för en fantastiskt god och rolig söndag! Om det inte hade vart för ert fina tema "barndom" hade det dröjt länge till innan jag hade bakat Mrs. Fields Cookies. När jag fick smaka på dem kände jag omedelbart att jag har saknat dem i mitt liv de senaste åren.

    Dina parisierbullar blev jättegoda och jag ser fram emot att smaka på dem igen - med lite mer fyllning i. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv! Himla bra det, de kakorna var verkligen för goda för att inte finnas i någons liv!

      Haha, jag lovar att hojta när jag gjort en ny omgång - jag ska boka upp mamma för ett utbildningsbak så snart jag kan! ^^

      Radera
  3. Mysigt tema, hmmm undrar vad jag skulle ha bakat? Antagligen sådana där kuber av skum, som man rullade i oboy och kokos tror jag... Någon som känner igen? Inte...?

    Jag vill gärna komma nästa gång, får se hur det är med jobb och annat.
    kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kuber av skul... rullade i O'boy och kokos? Alltså typ Mums Mums då? Eller va? :)

      Håller tummarna för att du kan då! Kan du inte komma exakt på klockslaget, så är det inga problem med att droppa in lite senare, såklart! :)

      Radera
  4. åh vad kul och mysigt det låter. jag som älskar att baka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är superfint... bortsett från att jag uppenbarligen inte kan baka vaniljbullar. :P Synd att du bor så långt bort! =/

      Radera
  5. åh! jag hade så gärna velat vara med! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. SYND att du inte var med! Kom med nu på måndag istället, det blir minst lika kul och bra då tror jag på! :)

      Radera
  6. Åååh, så mysigt det lät med bloggträff... det här bevisar ju att man verkligen inspirerar varandra och att man vill dela det vidare.

    Mysig blogg du har, kommer nog att titta in här emellanåt för inspiration till vårt kök. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ÄR supermysigt med bloggträff! jag tror att vi alla blir lite förvånad varje gång hur kul det faktiskt är. ^^

      Tusen tack för dina fina ord, du är hjärtligt välkommen flera gånger! :)

      Radera