10/26/2013

Från sparris till flapjacks.

 Om vi väljer att bortse från att jag har gått från en hysterisk sparrisperiod (hela sommaren) till en lika hysterisk broccoliperiod (den senaste månaden) till en minst lika intensiv period av vitkål/fänkål/K-Å-L (nu - helst smörstekt, gärna till allt.) som förmodligen kommer sträcka sig till någonstans i vår när vi får vettiga grönsaker igen, så har jag en väldigt, väldigt passionerat förhållande till flapjacks just nu. 

 Den senaste månaden har jag väldigt målmedvetet provar mig igenom hela Wholebake's sortiment för att komma på vilken smak jag tycker bäst om. Jag är svag för kombinationen aprikos och mandel, men det som finns i färdigköpt form från Wholebake smakar helt vedervärdigt av konstgjord mandelessens. Jag slänger sällan mat, men den åkte i soporna på en gång. Semper har en trevlig aprikos-flapjack, men där fanns det inga mandlar och den var alldeles för smulig för min smak.

Så ja, jag fick helt enkelt kavla upp ärmarna och fixa det själv. Det är inte en identisk kopia av Wholebake (jag älskar konsistensen på deras), men banne mig inte långt ifrån... och med en trevligt knäckig smak, dessutom! Jag ska experimentera vidare, men till dess rekommenderar jag varmt det här receptet!

Flapjacks med aprikos och rostad mandel
100 g ljus sirap
85 g smör
30 g ljus muscovadoscoker
1 tsk vaniljpulver
140 g havregryn
1 dl mandlar
100 g torkade aprikoser

Sätt ugnen på 160 grader.
Rosta mandlarna i torr stekpanna och grovhacka dem och aprikoserna.
Antingen smörj eller bakplåtspappra en form (jag använde en limpform).
Värm sirap, smör och socker i en kastrull tills dess att smöret och sockret är helt smält. Ta av från värmen och rör ner havregryn, vaniljpulver , hackade aprikoser och mandlar. Rör om så allt blandar sig ordentligt och tryck sedan ner havreblandningen i din form. Baka flapjacksen 20 minuter i ugnen och låt de svalna helt innan du skär dem i bitar.

Är du inte lika überpetig som jag med att de ska ha samma storlek, går det utmärkt att göra utan måttband!

1 kommentar:

  1. Pax för flapjacks med fikon & hasselnötter! Imponerande med måttbandet - jag ögonmåttar allt och resultatet blir en aning skevt men ack så charmigt. ;)

    SvaraRadera