3/09/2014

PERFEKTA glutenfria kardemummabullar!

Inte helt traditionsenligt formade semlor, men ruskigt goda!

Om man tror att man måste försaka det årliga tillfället att njutingsfullt få tugga sig igenom en hemgjord, fluffig semla bara för att man testar på att inte äta gluten under ett tag, då trodde man helt fel! Det tog mig ynka två provbakningar att få till rätt fluff och rätt smak - nu har jag för alltid ett bra recept att vända mig till när det kommer till kardemummabullar... och nu har ni det också! :)

Glutenfria kardemummabullar, 6 st
1,5 dl rismjöl
1,5 dl potatismjöl
0,75 dl socker
1 msk psylliumfröskal
1 msk pofiber
1 tsk hela kardemummakärnor

1 ägg
25 g jäst
1,5 dl mjölk, fingerljummet
50 g smör, rumstempererat

Mortla kardemummakärnorna och blanda alla torra ingredienser.
Lös upp jästen i mjölken och använd en elvisp för att blanda jästmjölken, ägget och smöret med de torra ingredienserna. Vispa degsmeten i ca 5 minuter. Låt jäsa i en timme under bakduk. Efter en timme bör degen ha fluffat upp sig och blivit mindre smetig. Använd en lite större sked och klicka ut degen i muffinsformar (med fördel sådana i silikon). Blöt fingertopparna med vatten och släta till ovansidan. Täck med bakduk och jäs ytterligare 30 minuter. Sätt under tiden på ugnen på 225 grader. Grädda bullarna i 12-15 minuter.

Kardemummabullarna är som godast dagen då de bakas - har du tänkt att baka dem i förväg, så frys ner dem och tina upp när det är dags att äta dem (de blir lätt lite torra av att ligga framme).

Slimpor är sååå 2013 - i år är det smacka (semlamacka) som är det nya!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar