6/03/2015

Vit lasagne med cashewbechamel, salvia och svamp.

Det finns en viss typ av mat jag lagar hemma och en typ av mat jag bara äter ute på restaurang - den typen av finmat som har så långa namn att jag blir trött bara jag ska läsa det. Jag verkligen älskar att bli serverad (typ) inlagd, långbakad, confiterad ryggbiff med en smörslungad, vitlöksfräst löksymfoni, toppad av en hemslagen rökt algmajonnäs och en klassisk rödvinssås med en twist... men det finns inte en chans att jag ställer mig och gör femhundraarton olika moment för att få en lite extravagant middag.


När det gäller att få andra att känna sig extra ompysslade däremot... då kan det hända att jag gör något annat än recept som har två ord i sin titel. På den tidigare nämnda möhippemiddagen till exempel, då lagade jag en jäkla god lasagne som både hade ett ganska långt namn och (eftersom det var en lasagne) fler än två moment. Hur låter det med vit lasagne med salvia, svamp och cashewbechamel till middag?


Vit lasagne med salvia, svamp och cashewbechamel
(ursprungligen från Jävligt Gott)

Cashewbechamel
Ca 350 g naturella cashewnötter
1 litet blomkålshuvud
0,5 dl rapsolja
Vatten
Salt och peppar

Svamp och salviaröra
600 g svamp
1 kruka salvia
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk cayennepeppar
4 klyftor vitlök
1 dl hackad persilja
1 msk mjölkfritt smör
Salt och peppar

Kanderade valnötter
150 g naturella valnötter
1,5 msk sirap

Lasagneplattor utan ägg
300 g bladspenat

Cashewbechamel: Blötlägg nötterna några timmar (helst ca 4 timmar, men 2-3 räcker.). När nötterna är klara, hacka blomkålen i bitar och koka i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av och blanda med cashewnötterna i en skål/i matebredare. Häll i oljan och ca 1 dl vatten. Mixa med en stavmixer eller i en matberedare så fint som möjligt. Fortsätt att späda med vatten till en konsistens som påminner om yoghurt. Salta och peppra ganska rejält för att väga upp sötman från nötterna.


Kanderade valnötter: Rosta nötterna först hela i en het stekpanna. När de börjar få färg häller du i sirapen och låter dem steka tills all sirap har bränts fast i nötterna. OBS! Tar bara några sekunder och ryker ganska mycket så ha fläkten på för fullt och ta av dem från spisen fort när de är klara så de inte bränns vid. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna. Hacka sedan i mellanstora bitar.
Svampröran: Skiva svampen. Hacka vitlöken. Värm smöret i en stekpanna tillsammans med en näve färska salviablad, rosmarin samt vitlök. Låt fräsa lite utan de tar färg. Ha därefter i svampen och stek på medelvärme. Låt inte all vätska från svampen steka bort utan stäng av plattan när de är halvklara. Krydda med rejält med cayennepeppar, salt och peppar.

Skölj spenaten och strimla grovt.


Bygg lasagnen! Börja med ett lager bechamel och svamp, därefter lasagneplattor, mer bechamel, svamp, nötter och mangold. Upprepa tills alla ingredienser är slut. Toppa med ett lager lasagneplattor, det sista av bechamelen, nötter och färska salviablad. Sätt in i en ugn på 220 grader i ca 20-30 minuter. Servera!

1 kommentar: