8/01/2016

Rostad potatissallad med dragon, kapris och schalottenlök.

Det fanns en tid i mitt liv där jag inte tyckte om bearnaisesås - förmodligen för att jag mestadels har ätit den varm och då tycker jag att den har en tendens att smaka kvalmig parfym. Det senaste året har jag dock överkommit min bea-skräck och med den här potatissalladen tar jag mig ett steg närmare varm sådan. OK, det är inte bea i potatissalladen, men den har några av smakerna därifrån, som massor av dragon, rödvinsvinäger, schalottenlök och persilja. Blanda dressingen med nyrostad potatis i större bitar, strö de färska örterna ovanpå och njut den ljummen till något gött från grillen!

P.S. Vill en förbereda, så går både potatisen och dressingen att göra i förväg och förvara i kylskåp. Ta fram och blanda ihop minst en halvtimme innan servering så att det inte är kylskåpskallt. D.S.

Rostad potatissallad med dragon, 4 port
(från Icas Buffé nr 6, 2016)
1 kg färskpotatis
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
1/2 dl kapris
3 schalottenlökar
1/2 dl hackad bladpersilja
2 msk hackad dragon

dressing:
2 msk rödvinsvinäger
1,5 msk dijonsenap
1 dl rapsolja
1 krm salt
1/2 krm peppar

Sätt ugnen på 225°C.
Tvätta potatisen och dela den i kvartar/hälften (om de är små) och lägg på en bakpappersklädd plåt.
Blanda potatis med olivolja, salt och peppar och ställ in i mitten av ugnen, ca 20 minuter. Strö över kaprisen och ställ in ytterligare 5-10 minuter, tills potatisen är mjuk och fått fin färg.

Skala, dela och finhacka schalottenlöken. Dressingen gör enklast i en matberedare, annars vispa ihop vinäger och senap. Tillsätt rapsolja, lite i taget, under fortsatt vispning . Krydda med salt och peppar.

Blanda den ljumma potatisen, hackad lök, persilja och dragon med dressingen. Servera gärna till grillat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar