10/30/2012

Sagan om ett sagolikt pepparrotskött.

Jamen hej igen! Jag tänker helt sonika struntra i alla "förlåt-att-jag-inte-bloggat-på-ett-tag"-ursäkter och istället gå direkt på the main event - nämligen ett ljuvlig långkok som resulterade att mina kollegor gav mig hybris.

Om ni inte minns det, så gav jag ett löfte för ett tag sen att minsann bli bättre på långkok och grytor den här hösten/vintern - och det är som att universum också tycker att jag ska göra det, för på jobbet gjordes matsedeln om för ett par veckor sen och nu finns det att läsa saker som "kålsoppa med frikadeller", "rimmad oxbringa med rotmos", "ärtsoppa med pannkakor" och andra ytterst trevliga saker.

För att komma till saken - i torsdags förra veckan stod det "pepparrotskött" på menyn. Jag har aldrig gjort det förut i hela mitt liv, men jag måste säga att jag lyckades över förväntan. För att klappa mig själv lite extra på axeln, ett citat från måltiden: "Det här är det godaste köttet jag har ätit, jag behöver bara trycka upp det med tungan mot gommen så typ smälter det!"

Ni vill också vara mina arbetskollergor, erkänn. ;)

För att göra ruskigt gott pepparrotskött behöver du:
en rejäl bit högrev (runt 1 kg)
1 purjolök
2-3 morötter
buljong så det täcker köttet
(är den hemkokt är det fantastiskt, annars kör på buljongtärning!)
10 st vitpepparkorn
2 st lagerblad

färsk pepparrot

Koka upp buljong i en gryta stor nog att rymma högrevet. Skala och slanta morötterna och skiva purjolöken. Lägg köttbiten i buljonger tillsammans med pepparkorn och lagerblad. Lägg på ett lock och låt köttet sjuda lugnt och fint i tre timmar. (Jag kokade köttet en dag innan, så det fick ligga och vila i buljongen i kylen över natten. Jag har ingen aning  om det gjorde saken bättre, men så var det i alla fall!)

Innan servering, ta upp köttet och skär det i (vad du tycker är) lagom stora grytbitar. Därefter använder du kokbuljongen för att göra såsen på, och nu kommer det viktiga - sila inte, jag upprepar, SILA INTE bort de kokta grönsakerna! Istället tar du fram din stavmixer, stoppar ner i grytan och mixar sönder alla sönderkokta grönsaker tills buljongen är helt slät igen - på det viset kan du dra nytta av all den ljuvliga smaken som finns där i till din sås!

Såsen var inget speciellt hokuspokus - jag gjorde en vanlig toppredning med Rutiga Kokboken bredvid mig (för jag gör nästan aldrig sås) och sen hade jag i en hel tub färdigriven pepparrot i grytan. Ännu en viktig sak - pepparrot ska vara köpas färsk i bit och rivas på plats, annars går så mycket av smaken förlorad och om du ändå har ägnat 3 timmar och en natt åt att koka himmelsk gott kött, så kan du ju lika gärna gå all out och köpa RIKTIG färsk pepparrot och inget färdigrivet tjafs på tub? Jättebra!

Kokta potäter, knäckemacka och grönsallad till det. Bättre torsdag blir det inte!

2 kommentarer:

  1. Jag är den första att erkänna! När kan jag börja på ditt jobb?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade det hängt på mig hade du varit välkommen vilken dag som helst i veckan... men tyvärr är det ju inte jag som är chef... :P Vi kanske borde ha långkok som tema på en träff någon gång? :)

      Radera