12/20/2012

Hasselnötsfudgen som blev en kola... som blev en fudge?


Förra året kärade jag ner mig i ett recept jag hittade i en Buffétidning som handlade om en hasselnötsfudge med flingsalt på toppen... bara det att när jag prövade att göra det, så blev det kola! Tur för mig så blev det den godaste kolan jag någonsin gjort, så jag ville givetvis ha mer av samma vara i år.

Jag följde receptet till punkt och pricka, för ovanlighetens skull, men hör och häpna - när allting är klart och smeten har stelnat - då har hälften blivit fudge och hälften kola?! 

Jag får verkligen inte ihop det. Betyder det att det bara blir fudge nästa år?
Hursom, här kommer receptet igen!

Kola/fudge? med rostade hasselnötter, muscovadosocker och havssalt
(receptet är som nämnt från en Buffétidning)
150 g rostade hasselnötter
200 g smör
5 dl mörk (vi använde ljust!) muscovadosocker
5 dl socker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl matyoghurt (10 %)
ca 1 tsk flingsalt

Rosta hasselnötterna i en torr och het stekpanna tills skalet spricker. Lägg dem i en kökshandduk och gnugga loss skalet. Grovhacka nötterna.
 

Smält smöret i en kastrull. Rör ner alla övriga ingredienser utom nötterna. Rör tills sockret smält. Koka upp och låt koka tills smeten är ca 122°C (använd gärna termometer, har du ingen så gör ett kulprov). Rör då och då och var beredd på att det kommer ta ett tag för smeten att bli så varm! Smörj under tiden ett bakplåtspapper med rapsolja och lägg i din tilltänka kola/fudgeform - så slipper du det potentiella irritationsmomentet att pappret fastnar!

De glansiga partierna är kola, de matta är fudge... men HUR?!

När smeten blivit tillräckligt het, ta kastrullen från värmen. Vänd ner de hackade hasselnötterna och ställ kastrullen i kallt vattenbad ca 5 minuter samtidigt som du vevar på ordentligt med en sked av något slag. När smeten är trögflytande, häll upp den på ett smort bakplåtspapperskädd form och låt svalna.
Toppa med flingsalt och ställ kallt en stund (typ 30-60 min). Skär i bitar och bjud laget runt!

6 kommentarer:

  1. Jag råkade ut för exakt samma sak med min lakritsfudge. Båda delarna blev goda, men man har ju oftast planerat att göra det ena ELLER det andra...

    SvaraRadera
  2. Haha, hälften/hälften alltså, lustigt! God jul på dig, hoppas du har en fin jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket underligt, men som sagt var även mycket gott! God jul och god fortsättning på dig med! :)

      Radera
  3. Magisk fudge, kola, fudge, kola! :-)

    Hoppas att du har en fin helg med dina nära. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helgen var fylld med förkylning och jobb, men jag lyckades klämma in lite fintid och lugn&ro med! God fortsättning! :)

      Radera