12/08/2012

Plommonmamman följer inte heller recept!

Det här blev jag bjuden på när jag besökte föräldrarhemmet för ett tag sen. Jag svor på att göra det redan nästa vecka och i sedvanlig sengångarstil har det tagit en sisådär 2-3 månader innan jag lyckats göra det i mitt eget kök. Hursom - underbar rätt som värmer ändå innifrån och ut och luktar ljuvligt kryddigt av kanel, kardemumma, kokos och nejlikor. Ursprungsreceptet är det ännu ingen som har testat - för som alla vet kan inte Plommonmamman heller följa recept till punkt och pricka! ;)

Afrikansk lammgryta, 4 pers
800 g lammbog (med ben)
1 msk smör
salt+peppar2 gula lökar
2 STORA vitlöksklyftor

2 röda chilis
3 msk rapsolja
2 msk riven ingefära
1 burk kokosmjölk
2 dl grädde
2 dl vatten
2 kanelstänger
15 kardemummakärnor
1 msk hela kryddnejlikor

pynt:
färsk koriander
mango chutney
tjockyoghurt

Skär köttet i grytbitar. Skala och hacka lök, vitlök och chilis. Riv ingefäran
Bryn köttet i smör i några minuter. Ta upp och lägg åt sidan. Salta och peppra.

Häll i oljan i grytan och bryn lök, vitlök, chili och ingefära någon minut. Häll tillbaka köttet tillsammans med kokosmjölk och resten av kryddorna. Låt grytan sjuda i 1,5 timme (fast som Plommonmamman påpekat nere bland kommentarerna så mår grytan kalasfint av att puttra i 3-4 timmar om du har tid!). Pynta med MASSA koriander och servera med mango chutney, tjockyoghurt (de här två är inte förhandlingsbara!) och eventuellt ris/blomkålsris om du vill det. Haricots verts passar också finfint!

4 kommentarer:

  1. Skulle vilja tillägga att 1,5 timme är minimum, det gör inget om den står och småputtrar både 3 och 4 timmar! Verkligen supersupergott! Plommonmamman

    SvaraRadera