8/17/2013

Salsa med grillad majs (till ruskigt god chili).

Vet ni vad?
Jag har haft semester. En sån där riktigt vuxen betald semester där man inte behöver oroa sig för att man byter lugn&ledighet i ett par veckor mot att vara orolig för hyresbetalningar och annat ekonomiskt tråk. Det känns ganska magiskt!

Först trodde jag att det skulle bli svårt att liksom... hitta på saker som skulle ta tid i två veckor. Sen började jag flytta på möbler och göra om hemma, och vips! så var det problemet löst! Sen har jag varit en vända på Sommarstället för den årliga kräftskiva (vykort kommer snart), plockat blåbär och kantareller... och lagat mat såklart!

Trots att det fortfarande är sommar (jo, det är det. Augusti räknas som sommar!) har jag åkt med huvudet före ner i långkoksträsket. Tisdagens middag var en ruskigt god chili, kokad i sisådär 4 timmar där den låg och gosade sig med bacon, öl, diverse kryddor samt ancho- och chipotlechili (från den eminenta butiken ExtremeFood där jag numera tänker vara stamkund). Sen, eftersom jag är en chilimes, så svängde jag ihop en snäll salsa också. Om det blev gott? Tja, jag och mina middagssällskap låg horisontellt i mina soffor och fnissade matberusat efteråt - det är ett bra betyg!

Salsa med grillas majs, tomater och avokado (3 hungriga personer)
(inspiration från HowSweetEats - min bloggdrog i vardagen!)

2 färska majskolvar
1/2 låda små Romanticatomater
1 avokado
2 tsk olivolja
juicen av en lime
15-20 färska basilikablad (eller så mycket som känns passande)
salt, efter smak
svartpeppar, efter smak

Skär majskornen av från kolven och stek i smör i stekpanna tills de fått en trevlig gyllenbrun färg. Är du begåvad med en grill, kan du lägga majskolvarna därpå istället! Skär tomaterna i fyra delar. Dela avokadon och tärna (inte för smått, då blir den bara mosig). Lägg allt i en skål, pressa över limejuice, ha i olivoljan och basilikan, smaka av med salt och peppar. Servera på studs!

7 kommentarer:

  1. Du hittade till Extreme Food! Visst är killen som har affären skön?! Jag gjorde en omgång espressochili för någon vecka sen då det fortfarande var varmt. För mig är het chili en sommarrätt. Din salsa låter grymt god och ska definitivt lagas.

    Hoppas vi ses snart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. JA, det gjorde jag! Han var heeelt underbar, gav oss tips om vad som skulle has i en bra chili och allt sånt där. En riktigt bra affärsägare! Åh, espressochili? Det låter bra gott minsann.

      Hoppas jag med, synd att du inte kan komma imorgon. =/

      Radera
  2. Älskar Extreme Food ju! Chilin ser gudomlig ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag sällar mig till älska-ExtremeFood-skaran också. Jag kan tyvärr inte ta åt mig äran för chilin, det var en kompis som stod för receptet. Men typ 1,3 kg bog, 1 paket bacon, 2 öl (en lager, en stout), paprikapulver, 6 vitlöksklyftor, ancho- och chipotlechili och så en-två matskedar oregano de sista 20 minutrarna. jag är totalt fast i långkoksträset igen. :)

      Radera
  3. Haha, jag som äter mest karibisk mat, äter jag sommarmat året runt då? Nä, karibiska köket bjuder på mycket grytor och heta soppor och här slinker det ner året runt :-) Din chili ser supergod ut, tänk om du skulle komma hit och laga lite mat åt mig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men så måste dte ju bli då, eller hur? ;) Grytor är en underbar uppfinning, jag har fått lite idétorka så jag ska in till dig och kika fram något kul. Det är inte min chili faktiskt, det var en kompis som stod för det mesta kockandet där. Jag kan skicka upp honom till Sthlm om du vill? :P

      Radera
  4. Nu blev jag sugen på chili! Tur att min pulled pork börjat koka nu - bara två timmar i tryckkokaren kvar... :)

    SvaraRadera