9/27/2013

Kycklinggryta med en herrans massa svamp.

Matlådeverkstad! 
Stöka fram, stöka runt, stöka bort. 
Jag började med att ta någon slags utgångspunkt här, dissade potatisen, dubblade vitlöken, upptäckte att jag inte hade några hela tomater hemma, kände mer för timjan än oregano och hittade en liten burk med kantareller i kylskåpet. Sen höftade jag helvilt och älskade mig själv lite extra tre luncher under veckan. 
Häpp! 




Söndagskycklinggryta med en herrans massa svamp
3 stora kycklinglår (klubba+lårdel)
10 steklökar
1 burk champinjoner+svampspadet
100 g kantareller (frysta och förvällda)
2 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
4 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
1 tsk salt
1 tsk peppar
MASSA färsk timjan
smör att steka i

Dela kycklingdelarna i lårdel och klubba. Putsa och ta bort skinnet (i den mån det går). Bryn kycklingdelarna i smör och lägg över i en stor gryta.

Skala lök och vitlök. Dela löken i båtar, vitlöken i skivor och dela champinjonerna (och eventuella stora kantareller) i hälften. Stek svampen tills vätskan kokat in, lägg därefter i smör, vitlök och lök. Krydda med salt&peppar och fräs en stund.

Lägg över fräset i grytan, koka ur stekpannan lite snabbt med vinet och häll även det i grytan. I med de krossade tomaterna och timjan och sjud hela härligheten i 1,5 timme - första timmen med lock, sista halvtimmen utan lock.

6 kommentarer:

  1. matlådeverkstad är den bästa sortens verkstad! okej, kanske på delad första plats med tomteverkstad...

    SvaraRadera
  2. Underbart, det är ju precis så en ny maträtt blir till!

    SvaraRadera
  3. Det finns då sannerligen en stor tillfredsställelse i att göra typ en biljon matlådor, för att inte tala om vetskapen om hur många goda luncher man kommer ha i framtiden. Hurra för det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Matlådeverkstad blir en allt mer förekommande grej hemma. Lövin' it! :)

      Radera