11/20/2013

Det Ultimata Flapjacksreceptet.

Det krävdes bara en ynka provbakning och modifiering till av mitt förra flapjacksrecept, och nu är jag faktiskt i hamn. Lite, lite fuktigare konsistens och alldeles, alldeles underbara. Här har ni grunden, nu är det bara att gå fullständigt bananas med alla smakvarianter ni kan tänka er (i min ugn står just nu torkade vindruvor (nej, inte russin!) och pumpakärnor.)!

Flapjacks med torkad frukt och rostade nötter, 5 st
(jag kan varmt rekommendera aprikos&mandel samt fikon&hasselnötter!)
80 g ljus sirap
75 g smör
30 g ljus muscovadosocker
25 g äpplemos
1 tsk vaniljpulver
140 g havregryn
1 dl nötter/frön
85 g torkad frukt

Sätt ugnen på 160 grader.
Rosta nötter/frön (såhär är bästa sätten. Jag använder ugn för nötter och stekpanna för frön) och grovhacka dem och den torkade frukten.

Antingen smörj eller bakplåtspappra en form (jag använde en limpform).
Värm sirap, smör, äpplemos och socker i en kastrull tills dess att smöret och sockret är helt smält. Ta av från värmen och rör ner havregryn, vaniljpulver, hackad frukt och nötter/frön. Rör om så allt blandar sig ordentligt och tryck sedan bestämt ner havreblandningen i din form. Baka flapjacksen 20 minuter i ugnen och låt de svalna helt (gärna stå en stund kylskåp) innan du skär dem i bitar. 
Ibland blir man så nöjd med sig själv att man nästan blir lite odräglig 
- så blir jag när jag äter en sån här!

4 kommentarer:

  1. Oj. Måste nog börja träna sådär mycket så kan jag okynnesäta såna här för att "ladda inför träningen". Eller vad fasen, jag cyklar ju jättemycket! ;)
    Kram!
    Vad är det för fel på russin då...!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Jag äter dem faktiskt efter träningen, så att jag orkar ta mig hem och stoppa i mig kvällsmat! Om man cyklar finns det säkerligen rum för en lite flapjack!

      Absolut 9inget fel på russin, men det är bokstavligt talat torkade vindruvor - jag hade massor hemma och blev nyfiken om hur det skulle smaka om man torkade dem i ugnen. Annars är ju russin torkade vindruvor. :P

      Radera
  2. Pax för flapjacks med fikon & hasselnötter! Imponerande med måttbandet - jag ögonmåttar allt och resultatet blir en aning skevt men ack så charmigt. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är löjligt goda - ett mycket bra val!

      Haha, det roligaste är att TROTS mitt måttband så blir de inte jämnstora ändå. Likväl väldigt charmiga! ;)

      Radera