11/22/2013

Framförhållning och boeuf bourguignon.

I och med höstens intågande är det numera tid för gummistövlar, tjocka tröjor och det som i ordboken definieras som "framförhållning". I praktiken innebär det att man ser till att alltid ha ett extra par strumpor på jobbet för de dagarna när man är optimistisk, tar på sig sina gympaskor (med piffig ventilering i form av hål rätt upp i hålfoten) och sen knallar över en vattensjuk gräsmatta och sen går barfota inne på kontoret resten av dagen, följd av kollegornas undrande blickar. 


"Framförhållning" kan även vara att proppa jobbfrysen full med matlådor, så att man (om ovan nämnda scenario skulle inträffa) kan trösta sig med en god portion boeuf bourguignon och att kollegornas blickar går från undrande till avundsjuka så fort man öppnar matlådelocket.

Boeuf bourguignon, 4-6 personer
800 g högrev/grytbitar
100 g rökt sidfläsk
100 g steklökar
200 g champinjoner i stora tärningar
1 liten purjolök
5 st vitlöksklyftor
1 flaska rödvin
2-3 tsk timjan
2 lagerblad
en rejäl näve persilja, hackad (fryst går fint)

salt
peppar

Om du använder högrev, putsa köttet och skär i mindre bitar. Bryn köttet i smör i din tänkta gryta, ta upp och ställ åt sidan så länge.

Tärna det rökta sidfläsket och låt det smälta på låg värme i grytan - under tiden hackar du steklök, vitlök och purjolök i lagom (för dig, jag gillar mina bitar lite större) stora bitar och låter det fräsa med - höj värmen lite när löken ska i. Dela champinjonerna på hälften eller i kvartar (beroende på hur stora de är). Efter ungefär en kvart har du i svampen, rör runt ordentligt låt det fräsa/koka i ca 10 minuter.

Lägg i köttet och kryddorna i grytan, häll på vinet samt salta och peppra. Sjud under lock i en timme, ta av locket sista halvtimmen så vätskan kan reducera lite. Smaka av med eventuellt lite mer salt och peppar.(Mest roande under dagen var dock den ständigt återkommande frågan: "Men... går du barfota?" 
Vad svarar man på det? "Nej, det är en synvilla!"?)

1 kommentar:

  1. Fniss, du skulle sagt att du fått nån svampinfektion och var tvungen att vädra fossingarna!
    Ps Kom med matlådor till mig!

    SvaraRadera