12/04/2013

Hejsan första advent!

Första advent och eftersom min käre far hade den goda smaken att fylla år på söndagen, slog jag och Körsbäret våra kloka huvuden ihop och tjuvstartade med ett litet glöggmys redan på lördagen. Sött fixade hon, salt fixade jag - och för min del hade jag mest ingen lust att stå timtal i köket på min lediga helg.

Bortsett från lite tid i ugnen, så slängde jag (med eminent hjälp av värden och värdinnan) ihop mina två rätter på typ 30 minuter blankt. Sen var det bara att fylla tallriken med godsaker, glöggmuggen med russin, mandlar och tre olika sorters glögg och slänga upp fötterna på soffbordet.  Myskväll i goda vänners lag, bättre och lättare blir det inte!

Skinkrullar med senapskräm
300 g julskinka i skivor
200 g färskost
1 dl hackad persilja
ca 3 msk sötstark senap
salt och peppar efter smak

Lägg ut en bit plastfolie på en plan yta. Lägg skinkskivorna omlott så de bildar en rektangel (ca 25x40). Blanda färskost, persilja, senap till fyllningen. Smaka av med salt och peppar.

Bred krämen på skinkrektangeln. Använd plastfolien för att rulla ihop som en rulltårta. Lägg rullen i frysen ca 30 min (det gjorde inte vi, därav den något mosade formen på bilden...). Ta bort plastfolien och skär till ca 20 st skivor.

Kycklingvingar med julkryddor och sting
1 påse frysta kycklingvingar
1,5 tsk vardera av kanel, kryddnejlika och ingefära
1 tsk vitpeppar
1 tsk röktpaprikapulver
1 tsk chipotle-chilipulver
salt

Tina kycklingvingarna. Sätt ugnen på 225 grader. Salta kycklingvingarna ordentligt. Lägg dem i en bunke och häll över resten av kryddorna. Blanda runt ordentligt så alla vingar blir täckta av kryddorna. Lägg på bakplåtspapper och tjoff! in i ugnen ca 20-25 minuter.
Utöver mina hittepå - grönmögelost och så ståtade värdinnan med små söta saffransmaränger, glögg i mängder och de finaste hattifnattpepparkakorna som världen skådat!

På söndagen fyllde pappa år och som sig bör fanns det nybakta pepparkakor och lussebullar hemma - världens godaste, som alltid! Välkommen december!

1 kommentar:

 1. !!! http://www.the-baker-chick.com/2011/11/famous-family-toffee/

  http://www.bakersroyale.com/cakes/peppermint-chocolate-roll/

  http://warmvanillasugar.com/2012/12/12/chocolate-gingerbread-cookies/

  !!! http://warmvanillasugar.com/2010/03/27/pecan-pie-bars/

  !!! http://warmvanillasugar.com/2011/12/22/nanaimo-bars/

  http://thepioneerwoman.com/cooking/2010/12/cleta-baileys-toffee-squares/

  SvaraRadera