12/31/2013

Mammas trumfkort!

Mamma och jag har som en tradition sen några år tillbaka att alltid stoppa in något nytt på julbordet - lika förtjusta som vi är i allt det vi brukar ha, lika förtjusta är vi i att prova nya saker. Det jag minns speciellt är en brysselkålsallad med parmesan och citron - den lät helt fantastisk på pappret och blev den en av de värsta receptflopparna vi någonsin gjort. Den lyckades nämligen med konstycket att inte smaka ett dugg, trots drivor av citron, parmesan och svartpeppar. Förra året smög jag med Ann-Louise juliga libanesiska quinoasallad med granatäpplekärnor och åt halvt ihjäl mig på den i samma veva (har ni inte prövat den så GÖR DET!).

Det här året hade jag kikat ut en brysselkålsgratäng som figurerade i Två Dagar och mamma var med på noterna. Så, när vi hade dukat upp allt, potatisen är kokt, Jansson och köttbullarna är varma och allt är i allmänhet ungefär 5 minuter från att vara serveringsfärdigt, vänder sig mamma mot mig och: "Vi har glömt av brysselkålsgratängen!"

Lite snopet på den gratängen (men enligt pålitliga källor är den väl värd att lagas i efterhand)! Vad som inte var det minsta snopet var den frysta ostkakan som mamma trollade fram ut frysen till efterrrättsbordet. Kallt, citrusfräscht och fint. Jag satte (trots julbordsmatkoma) i mig en stor bit och sen ytterligare en efter några timmar när jag satt uppkrupen med julklappsboken "Tio lektioner i matlagning" av bästa Lotta Lundgren och fnissade så det yrde pepperkakssmulor. Definitivt god jul!Fryst cheesecake med apelsin och pepparkaksbotten

(från Buffé)
4 dl vispgrädde
4 ägg
2 dl socker
400 g färskost av philadelphiatyp
finrivet skal av 1 1/2 apelsin
150 g pepparkakor

Vispa grädden fast.
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna med sockret ljust och fluffigt. Vispa ner färskost och finrivet skal av 1 apelsin. Vispa äggvitorna hårt. Vänd försiktigt ned först grädden och därefter äggvitorna i blandningen. Klä insidan av en form (ca 1 1/2 liter) med plastfolie. Häll smeten i formen. Mixa pepparkakorna till ett smul. Fördela smulet över formen, men spara lite till garnering.

Ställ i frysen i minst 4 timmar.
Ta ut cheesecaken ca 15 minuter före servering. Stjälp upp formen på ett fat och bort plastfolien. Garnera med pepparkakssmul och resterande apelsinskal.Ett annat av mammas trumfkort - mozartkulor.
Visserligen inte något särskilt nytt och revolutionerande, ack så gott! 

2 kommentarer:

  1. Haha, inte undra på att man glömmer saker med tanke på hur mycket som plockas in och ut ur kylskåpet under julen! KRAM!

    SvaraRadera