12/19/2013

Bästa lussebullarna? Bästa lussebullarna!

 
Jag har gnällt ganska mycket på de senaste Buffé-tidningarna. 
Tyckt att de varit ganska tråkiga och förutsägbara - inget som stuckit ut eller verkat riktigt lockande. Inget oväntat eller piffigt eller speciellt speciellt... förrän nr. 11, 2013 kom ut. Ett helt reportage om hur man bakar den godaste lussebullen, ingående och ordentligt genombakat (höhö) med olika parametrar testade och (för en matnörd som mig) riktigt, riktigt kul! Receptet följde jag för ovanlighetens skull till punkt och pricka och nu såhär i efterhand skulle jag bara velat ha lite mer saffran i degen. Annars har experimentköket i Buffé faktiskt slagit huvudet på spiken - det här ÄR verkligen de godaste lussebullarna jag har bakat!
 

Lussebullar, ca 40 st
(från senaste Buffétidningen)
2 paket saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Lägg saffranet i rom och rör om. Låt stå minst 30 minuter, gärna över natten.
Skär smöret i tärningar. Smula jästen i din köksmaskinsbunke och blanda med mjölk, smör och saffran samt rommen. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin (eller 20 minuter för hand.) Bli nu inte orolig om degen liknar en smet - det är helt i sin ordning och den ska se ut så! Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.

Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg under tiden bullarna jäser russinen i lite vatten. Sila sedan av vattnet och tryck i russinen i bullarna.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

1 kommentar: