12/27/2013

Triss i knäck!

 
Charlotta gjorde saffransknäck och jag bokmärkte det i huvudet till Den Stora Julgodisverkstan som inföll två dagar innan jul. För slippa att äta knäck ända till maj (inte för att det behöver vara något doligt med det...) och få lite variation så delade jag upp min knäcksmet i tre olika smaker: vanlig knäck, saffran och pepparkaka. Eftersom det finns nötallergiker i familjen valde jag att fylla botten på några formar med finhackad mandel och lämna resten tomma. Några av saffransknäckarna fick på samma vis lite apelsinskal smulat i botten på formen. I samma veva som det var Julgodisverkstad klädde vi granen och fnissade samstämmigt åt mamma som envisas med att varje år i princip hälla glitter över granen... precis som det ska vara!
Knäck på tre vis
(receptet från Charlotta)

2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 dl grädde

smaksättning:
vanligt knäck - inget eller finhackad mandel, strödd i botten på knäckformarna
saffransknäck - 1 pkt saffran (/och rivet apelsinskal, strödd i botten på knäckformarna)
pepparkaksknäck - 2-3 tsk pepparkakskrydda

Häll ingredienserna i en kastrull, gärna med vid öppning. Koka knäcken i 30-45 minuter eller tills den nått en temperatur mellan 122-125 grader. Ställ ut knäckformar och lägg mandel/apelsinskal i botten på några om du vill ha det. Ta en tredjedel av smeten (låt resten vara kvar i kastrullen på eftervärmen, annars stelnar den innan du hinner få ner den i formarna), tillsätt din eventuella smaksättning och pytsa ut i knäckformarna (känner du dig liksom jag väldigt pedagogisk, låter du en smaksättning representeras av färgen på knäckformspappret). Låt svalna på ett kyligt ställe och förvara kallt, med bakplåtspapper mellan lagrena så de inte fastnar i varandras bottnar.

2 kommentarer:

  1. Gott, men jag är livrädd att plomberna ska ryka när jag äter kola! Hoppas du har det fint i jul! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får man helt enkelt suga på kolan tills den blir mjuk nog att inte ge sig på plomberna! ;) Hoppas du haft en fin jul du med. Kram!

      Radera