2/19/2014

Det Glutenfria Brödet - en jäkla utmaning.

För ett tag sen nämnde jag att det pågår full frenesi gällande bakandet av glutenfria bröd i experimentköket. Ärligt talat - jag tycker det är skitsvårt. Eftersom gluten i en bröddeg i stort sett är ansvarigt för att skapa den där sega strukturen som gör att brödet fluffar till sig och håller formen, så är glutenfri bakning ganska knepigt. Kanske speciellt om man som jag bakat mycket vanligt bröd och tycker att jag har ju liksom har KOLL på det här med bakning, hur svårt kan det VARA egentligen?Det kan vara skitsvårt, som sagt.
Och då ska ni veta att jag (Fröken Baka-På-En-Höft) har följt recepten till punkt och pricka. Faktiskt. Därav blir frustrationen ännu större när det inte blir bra. Boken jag bakat ur är "Friendly Bread" och jag har ägnat fem-sex provbakningar åt samma recept (receptet på baguetter/vita frallor/vitt formbröd, det är likadant). Smaken har varit helt OK, men jag har behövt ändra på jästiden, tiden i ugn, vatten och salt för att bli nöjd med konsistens och utseende. Är du ute efter idiotsäkra recept rekommenderar jag inte den boken - vill du utvecklas som glutenfri bagare är det en värd investering. Efter första bakningen googlades det hejvilt för att försöka få fram vad som blivit fel och bland annat hittades en intervju med en av författarna Oscar Målevik. Det jag reagerade på där var att han pratar om att jäsa brödet länge, men i boken är det 30 minuters jästid som standard. Ett plus är att gänget bakom "Friedly bread", Friends Of Adam, har en Facebook-sida där jag frågade och fick svar på vad de trodde gått fel.


Med det sagt - här kommer min modifierade version på formfranska.
Den här är garanterat inte skitsvår att baka (tro mig, jag har prövat sex gånger)!

Glutenfritt vitt formbröd
3 dl rismjöl
3 dl durramjöl (i Göteborg finns det på Indian Food House)
1 dl maizena
2 msk fibrex
2 msk pofiber
1/2 dl psylliumfröskal
2,5 tsk salt
25 g jäst
6 dl fingerljummet vatten
2 st (30 ml) äggvita
1 msk rapsolja
1/2 dl ljus sirap
sesamfrön/vallmofrön till pynt

Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Blanda de blöta ingredienserna i en annan skål och rör tills jästen löst upp sig.
Blanda det torra med det blöta och jobba smeten ordentligt, antingen i en matberedare eller med en elvisp i minst 5 minuter. Täck skålen med plastfolie/bakhanduk och låt jäsa i 2-3 timmar.

När smet/degen jäst färdigt, smörj en brödform och pytsa ner den däri. Pynta med vallmofrön eller sesamfrön, lägg på en handduk och låt jäsa i 30 minuter till. Sätt samtidigt en plåt längst ner i ugnen och ugnen på 250 grader.


När brödet fluffat upp sig lite efter en halvtimme, sätt in det mitten av ugnen. Samtidigt som du sätter in brödet, skvätt ett par matskedar vatten på plåten längst ner, stäng luckan snabbt och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda i en timme. Lägg på en bit aluminiumfolie och grädda en halvtimme till. Ta ut brödet ut formen och låt svalna på galler inlindat i en bakduk. Brödet behöver stå till sig ett dygn innan det är dags att skära upp det, annars finns det risk att det är grötigt i mitten.


Vitt formbröd, version fem och tillika samma bröd som jag bidrog med till senaste matbloggsträffen. Eftersom brödet imploderade i mitten efter att det fått komma ut ur ugnen kunde jag inte hålla mig, utan var tvungen att skära upp det innan jag gick dit för att försäkra mig om att det inte var dödbakt. Det var det som tur var inte och gjorde dessutom en försvinnande succé!

5 kommentarer:

 1. Den senaste vallmofröskapelsen är vacker på utsidan. Blir spännande att se insidan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och nu vet vi att det är pluspoäng för insidan också! :)

   Radera
 2. Jag känner igen det där. Jag höll på med samma glutenfria bröd innan jag lyckades. Ditt bröd låter gott :)

  Jag kom att tänka på en kurs som jag har läst om. Vet inte om du gillar att gå på kurser, men kanske kan det vara något för dig? http://www.medborgarskolan.se/arrangemang/?aid=702614&mid=1480&sgid=71

  önskar dig en fin helg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en liten djungel att baka glutenfritt, det går ju som sagt inte att använda sig av sånt man redan kan om vanlig bakning. Ska kika in kursen, låter spännande! :)

   Radera
 3. ... samma bröd tre gånger skulle det ju också vara :)

  SvaraRadera