2/17/2014

Nyårslöftes-succén.


Nyårslöftet "Jag måste äta mer fisk för jag älskar ju fisk!" framskrider med stor framgång! Senaste succén var de här godingarna - rödspättarullader med lufttorkad skinka omkring sig och en kronärtskockskärm inuti. I vissa recept kan det vara så att längden på rubriken indikerar svårighetsgraden, men så är det inte alls här. Det är bara lite vrooom med din bästa kompis matberedaren/stavmixern och sen kan du i lugn och ro slänga upp fötterna på vardagsrumsbordet i de 20 minuter som fisken tar på sig i ugnen. 

(Skulle du få någon kronärtskockskräm över är nu ett gyllene tillfälle att sleva i sig resterna av den med lämpligt tillhygge - jag uppmuntrar dig att välja fritt mellan morot/chips/sked. Eller varför välja förresten? Ta en av varje vettja!)

Rödspättarullader med lufttorkad skinka och kronärtskockskärm
500 g rödspättafiléer
1 burk kronärtskocksbottnar
1-2 vitlöksklyfta/or
2 st (ca 10 g) inlagda sardeller
1 dl crème fraiche
minst 1 msk hackad färsk timjan (du tjänar på att inte fuska med torkad här)
salt
svartpeppar
8-16 skivor lufttorkad skinka (beroende på längd&bredd)

Sätt ugnen på 175 grader.
Häll vätskan av kronärtkocksbottnarna. Skala och hacka vitlöken i lite mindre bitar. Mixa ihop kronärtskocksbottnar, vitlök, sardeller, crème fraiche och timjan. Smaka av med svartpeppar, kanske lite mer timjan och eventuellt salt (sardellerna är ganska salta och det är skinkan också). Lägg två skivor lufttorka skinka bredvid varandra så de överlappar varandra på ångsidorna.

Lägg på en-två rödspättafiléer (mina var ganska pyttiga, så jag behövde två), och på fisken en rejäl klick kronärtskockskräm. Rulla ihop hela paketet och lägg med skarven neråt i en bakplåtspapprad ugnsform. Därefter, skjuts in i ugnen i 20 minuter! Jag serverade ugnsrostad blomkål till, men är övertygad att någon form av blomkåls/potatismos också är ett väl passande tillbehör. Det kommer bli lite sky i botten på ugnsformen - istället för att hälla bort den, häll den över fisken när den ligger på tallriken istället. Allt gott ska med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar