3/11/2014

"Jag ska göra såna dära... köttbullar."


Frikadeller var ordet jag förgäves letade efter när jag skulle förklara för katten Jansson vad det var som skulle få äran att vara nytillskott i matlådeverkstaden den här veckan. Till skillnad från sina kusiner köttbullarna, så kokas frikadeller, vanligen i soppa eller buljong. Hemma hos mig fick de smak från Orienten med lite spiskummin, paprikapulver och kanel innan de gottade till sig ytterligare i en ack så enkel, men ack så god tomatsås. Dessutom? Går jättefort! Allt som smakar gott och går fort att göra blir per automatik ett toppenrecept hemma i Experimentköket!

Orientaliska frikadeller i tomatsås
400 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk kanel
2 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 gul lök
400 g krossade tomater
1 dl vatten
1 msk kalvfond
en näve färsk timjan
smör

Skär löken i lite större bitar. Fräs den i smör, salta och peppra. Häll på krossade tomater, vatten och kalvfond och sänk värmen tills tomatsåsen sjuder. Blanda nötfärsen med ägg och kryddor. Rulla små bullar och lägg ner i tomatsåsen. När alla bullar är nedlagda, rör försiktigt runt så tomatsåsen kommer överallt, lägg på ett lock och sjud i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar, klipp över en genereös näve färsk timjan. Servera med valfritt tillbehör. Busenkelt!

4 kommentarer:

  1. Köttbullar i tomatsås har det allt blivit ett par gånger i mitt kök, men frikadeller har jag aldrig testat att rulla. Tänker på Lady och Lufsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir lite slafsigt att puffa dem med näsan, men vad gör man inte för kärleken? :)

      Radera
  2. Oh, det här brukar vi också göra! Galet gott! Ses på onsdag, hurra! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ligger på topplistan över favoriträtter-just-nu! :)

      Radera