4/08/2014

Mina morotsfrallor!

Sen jag började lära mig baka glutenfritt i januari, har jag mestadels använt mig av böckerna "Friendly Bread" och "Nytt Bröd" - och faktiskt följt recepten till punkt och pricka, för att sedan kunna experimentera lite utifrån hur det slutresultatet blev.

Så nu, drygt tre månader senare har jag lite mer koll på vad som behövs för en schysst glutenfri macka och presenterar stolt mitt allra första egna recept - glutenfria morotsfrallor!


Ett av mina favorit-köptebröd är Provenas havre&morotsbröd, så det jag har försökt härma. Inte riktigt som det, men det är mitt eget och himla gott!

Morotsfrallor (glutenfria), 8 st
500 g mjölk, fingerljummet
50 g vatten, fingerljummet
20 g jäst
15 g mörk sirap
2 tsk salt
100 g riven morot
35 g maizena
50 g majsmjöl
250 g bovetemjöl
10 g pofiber
20 g psylliumfröskal (OBS! INTE fiberhusk)

Rör ut jästen i mjölken tillsammans med sirapen.
Blanda i alla mjölerna och arbeta deg/smeten ordentligt 3-5 min, antingen med en elvisp eller i en hushållsassistent. En bra glutenfri deg har vanligen en konsistens som sockerkakssmet, modell tjockare, så bli inte orolig om degen inte "släpper från bunken kanter" och "blir lätt och smidig att jobba med", så som man vanligen siktar på att den ska bli när man jobbar med vetedegar. En deg-smet ska det vara! Täck över bunken med en plastpåse/en bit plastfolie och låt den jäsa i 2 timmar.

När deg/smeten jäst färdigt, bakplåtspappra en plåt och blöt en slickepott och dina fingrar i kallt vatten (inte så att vattnet droppar från fingrarna, men de ska vara märkbart fuktiga). Med hjälp av slickepotten, skopa upp 8 hyfsat jämnstora degbitar till bakplåtspappret och forma med fuktiga fingrar dem så de ser ut som små limpor. Lägg en bakduk över och låt jäsa i 30 min. Sätt samtidigt på ugnen på 225 grader och en djup plåt längst ner i ugnen.När småbröden jäst klart, så ska de ha puffat till sig lite grann och samtidigt flutit ut en smula. Fukta fingrarna i kallt vatten igen och "stoppa in" sidorna av bröden under sig själva, så att de blir lite mer limpformade igen (det är för att de inte ska flyta ut ännu mer när de gräddas). Nu - skjuts in i mitten av ugnen och samtidigt hystar du ett par matskedar vatten på den nu varma plåten på bottnen av ugnen och stänger fort ungsluckan. Grädda bröden i 30 minuter och låt dem sedan svalna helt på galler under bakduk (de är grötiga i mitten direkt när de kommer ur ugnen och behöver sätta sig lite). Låt gärna bröden ligga under bakduken ett par timmar. Frys de bröden som du inte äter upp under första dagen.

2 kommentarer:

 1. Coolt! Grattis till dina första egna! :D
  Och så fina de blev.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! De är mina bebisar (vilket blir lite morbidt eftersom jag äter upp dem, men ja ja. :P)!

   Radera