6/25/2014

Hur buffrar man semesterblues? Matbloggsträff såklart!

Vet ni det bästa sättet att buffra en eventuell semesterblues?
Matbloggsträff såklart! En fördel med att precis ha ägnat nio dagar åt att göra ingenting (vilket inkluderar "promenera i obscent branta upp- och nerförsbackar", "äta MASSA mat" och "lapa sol") är att den kreativa energin är på topp - speciellt efter att ha frossat i inspirerande matkultur och inte haft tillgång till ett eget kök. En av de godaste sakerna jag åt (upprepade gånger) i Turkiet var sigara böreği, vilket är filodeg fylld med ost och (oftast) persilja. Det var min utgångspunkt när jag började fundera och efter att ha kört på den gamla välbeprövade Det-här-är-gott-det-där-är-gott-det-borde-bli-gott-ihop-metoden, så fick jag fram en riktig fullträff i form av råraksrullar fyllda med kräm på tjockyoghurt, fetaost, citron och koriander. Cyklade hem till Charlotta och kunde i vanlig ordning ha rullat hem själv sen.


 Råraksrullar fyllda med kräm på tjockyoghurt, fetaost, citron och koriander 
3 potatisar
smör att steka i
1,5-2 dl tjockyoghurt
100 g fetaost
en rejäl näve färsk koriander
rivet skal av 1/2 citron
citronsaft efter smak (börja med ett par tsk)
salt, svartpeppar

Riv potatisen på den grova sidan av ett rivjärn. Smält smöret i en stekpanna och platta ut den rivna potatisen till en tunn kaka, salta och peppra. Grädda den på medelvärme 5-6 minuter och vänd den sedan med en tallrik - dvs. du lägger en tallrik på rårakan, en hand på tallriken, vänd stekpannan upp- och ner och låt rårakan försiktigt glida ner i stekpannan igen. Grädda 5-6 minuter igen, lägg upp tallrik och låt den kallna.

Under tiden svänger du ihop röran - mät upp yoghurten och smula ner fetaosten. I med citronskal, saft och klipp i koriander. Smaka av med peppar och eventuellt mer citronsaft.

För att göra rullarna lägger du rårakan på en bit plastfolie. Bred ett generöst lager med yoghurtkräm på och använd plastfolien för att rulla ihop den så tajt du kan utan att den går sönder (tänk rulla rulltårta!). Plasta in rårakan och låt den gärna ligga i frysen en halvtimme så blir den lättare att skära. Vid servering, ta bort plastfolie och skär i tjocka skivor med en tandad kniv.


Jag var ju givetvis inte ensam på kalaset - Åsa hade gjort en finfin frittata med potatis och bondbönor (bilden), Charlotta ståtade med en vegetarisk smörgåstårta av bästa sort och Ann-Louise hade med en vrålgod bönsallad med ugnsrostade rödbetor (bilden högst upp).


Linda stod ensam för efterrätten, men vilken efterrätt sen! Raw food-brownies, färska jordgubbar och en kräm på cremé fraiche, vispgrädde och lemon curd som fick smaklökarna att dansa midsommarvals i förtid. Borta bra, men hemma bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar