6/18/2014

Hur mycket turkiska sötsaker hinner man äta på nio dagar?

Fråga: Hur mycket sötsaker man hinner sätta i sig på en 9 dagars semester i Turkiet?
Svar: Långt ifrån tillräckligt!


Baklava. Krisp och nötter och snudd på löjliga mängder honung. 
Jag är många gånger sötare nu än innan jag åkte!


...och turkish delight, såklart. Om du någonsin skulle få beslutsångest (vilket du troligen får, med ungefär tusen olika smakvarianter allt köpa), lita på mitt råd och välj den som smakar granatäpple. Sött och lite syrligt är en vinnande kombo!


Kadayıf. Semester utomlands är enda gången som jag äter efterrätt i princip v-a-r-e-n-d-a middag. Kadayıf är en slags trådig deg som används för att göra bakverk - här är den rullad och snurrad runt en pistagenötfyllning... och dränk i honung, såklart. Med glass (höhöhö)!

Künefe. I künefe har man en mjuk ost (liknande mozzarella) mellan två lager av kadayıf. Den lagas i små koppartallrikar och dränks innan servering i honung/sirap. Höhöhö igen.
 

 Kolaklubbor görs på beställning!

Glass! Tarly Temmel finns i Istanbul, i Österrike, på Haawai och i Los Angeles. Gräddglass, nougatglassboll med hallonsylt i mitten och den goodaste av dem alla - äpple- och kanelglass. Och den gråpälsade väskmusen Jonas! 


Dondurma, även känd som seg glass. Försäljaren jonglerar runt den och har du tur så får du din glass utan att de busar med dig. Välj citronsmaken (som var jättegod) och strunta i pistagen (för den smakade ingenting).


"Hmm, nåt halva-liknande gjort på kikärtor? Det måste jag köpa!"


Sıcak halka. Som tunna churros, fast lite hårdare friterad och fylld med honung. Jag har försökt att komma på en lite mer sofistikerad beskrivning, men kan bara tänka "SÅ JÄVLA GOTT!"


Kryddor och torkad frukt. Som julafton!


Pumpa kokt i sockerlag, dränkt i tahini, valnötter och med glass. Mycket överraskande bra smakkombo! Katten föreslog att jordnötssmör skulle passa bättre, så jag antar att jag måste göra det hemma (jo, måste!).


Ugnsbakad halva. Om du planerar att äta din kroppsvikt i halva, så är det här sättet att äta det på. Halva är mastigt när det serveras bara som det är, men såhär? "Slurp" sa det, och sen var det slut!


...eller nästan slut. Det kan hända att det följde med ett kilo halva hem i min ryggsäck (tillsammans med resten av de ca fem kilo mat som jag smugglade hem i resväskan...). 


Men vet ni? Jag har faktiskt ätit riktig mat också (har alltså inte levt på efterrätter och sötsaker i över en vecka)! Häng kvar, så kommer resten under veckan!

4 kommentarer:

 1. Jag döööör vad goooooott! (ALLT!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, därav fem kilo mat i väskan! ;)

   Radera
 2. Oj! Får nästan sockerchock bara av att läsa! Men skulle inte tacka nej till varken det ena eller det andra (eller det halva haha).

  SvaraRadera