5/30/2014

"Hearts on fire"!

Jag vet inte riktigt hur jag ska sälja in det här receptet, för sanningen är att det kräver en del. Till exempel är det en fördel om du tycker om att köksexperimentera med lite mer ovanliga styckningsdelar från djur. En annan fördel är om du kan uppmana en djup fascination över hur kroppen är sammansatt. Det är också himla bra om du är nyfiken på att prova nya saker. Om det inte stämmer på dig, men du ändå är nyfiken på vad som händer och hur det smakar om man bestämmer sig för att göra långkok på hjärta, så går det utmärkt att upplåta sitt kök till mig, så kan jag fixa iordning det (jag tycker nämligen att allt ovanstående är jättekul!).


Liksom annan kött med mycket bindväv, så behöver man putsa hjärtan innan man kan tillaga dem. Mitt i hela grejen, när fascinationen över hur kroppen är konstruerad och hur jäkla häftigt det faktiskt ÄR hade nåt någon slags maxnivå, fotade jag skärbrädan med ett helt och ett ituskuret hjärta och skickade MMS till Katten, tillsammans med ett exalterat lyriskt "Det här är så jäkla häftigt!". En stund senare, när hela grytan stod inne i ugnen så reflekterade jag över att just bilder på ituskurna hjärtan kanske inte är den ultimata bilden att skicka till en pojkvän (lite hästhuvudet-i-sängen-Gudfadern-vibbar...). Hrrm. Ja. Nej. Vi kan kalla det "mat-fascinationsinducerad hjärnsläpp", OK?

Långkok på hjärta, "Hearts on fire"
(receptet hittat här. Ursprungligen lagas det i en Crock-Pot, men eftersom jag inte äger en sån körde jag på gjutjärnsgryta istället.)

2 grishjärtan
2 morötter, i slantar
3 stjälkar selleri, i slantar
1 lök, grovt hackad
3 vitlöksklyftor, fint skurna
1 chipotle-chili (jag tog burkvarianten, "chipotle in adobo")
1,8 dl kokosflingor
(1 tsk cayenne)
(1 tsk chillipulver)
1 tsk (rökt) paprikapulver
2 tsk spiskummin
1/2 tsk mald nejlika
3-4 dl buljong

Dela hjärtanen på hälften och putsa dem från bindväv och senor.
Sätt ugnen på 125 grader.

Lägg ungefär 3/4 av morot, lök, selleri, vitlök, chili och kryddor (det blev ganska starkt med både cayenne och chili - är du som jag lite mesig med att palla med chili, så ta det lite lugnt och krydda mer sen om det behövs.) i botten på en gjutjärnsgryta. Lägg hjärtanen ovanpå och lägg på resten av grönsaker och kryddor. Häll på 3 dl buljong, sätt på ett lock och låt gå i ugnen i 7-8 timmar. Kika till den halvvägs igenom och tillsätt mer vätska om det behövs.

Jag serverade som om jag skulle ha serverat chili eller tacos - med bröd, sallad, gurka, tomat, avokado och en rejäl klick tjockyoghurt. Lite otippat, men jag tror jag har en ny favoriträtt här!P.S. Efter MMS:et kan det ha förekommit en hel del skämtande från min del om "kärleksmiddag", ackompanjerat med ett ganska så galet ansiktsuttryck. Sådant rekommenderas bara att serveras till de som har förståelse för knäpp humor! :)
D.S

2 kommentarer:

 1. Oj - modigt! Kul att du vågar testa nya grejer.
  Just till hjärta har jag inte kommit än....

  Om han inte blev avskräckt så vet du: han är en keeper!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en massa andra obskyra djurdetaljer man kan ta innan man ger sig på inälvsmaten. Jag rekommenderar oxssvans, det är lite annorlunda och väldigt gott! Jag vet att mamma gjorde enligt det här receptet: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/05/07/oxsvansragu-langkokt-i-ugn/

   ...och det blev jättebra! :)

   Radera