7/28/2014

Italiensk citron-mandeltårta.



Efterrätten i form av ovanvarande tårta sattes fram efter en vältilltagen grillmiddag. Trots att alla fem i sällskapet redan var mätta, så fanns det mindre än en timme senare inte ens en smula kvar. En annan sak som talar dess förträfflighet är alla små nöjda hummanden som uppstod runt omkring bordet när folk började skyffla kaka in i munnen... plus att den var lättbakad och konsistensen var av den där fantastiska sorten som både är lite smetig och fluffig och saftig på samma gång. PLUS - citron och vit choklad! Syrligt och sött samtidigt! Äh, nu har jag pratat för länge. Gå och baka!

Italiensk citron-mandeltårta (Torta caprese bianca)
320 g mandelmjöl
200 vit choklad
2 msk mjölk
180 g rumsvarmt smör
130 g råsocker/kokossocker
zest av 4 citroner (ca 2 msk)
4 stora ägg, delade i gulor och vitor
(1 tsk citronextrakt)
40 g citronjuice/limoncello
florsocker till pynt

Sätt ugnen på 175 grader.
Bakplåtspappra och/eller smör en rund form (ø 26 cm), gärna med avtagbara kanter.

Lägg chokladen och mjölken i en microsäker skål och micra  30 sek åt gången tills chokladen smält. Ställ undan så länge.

Rör/Elvispa smöret med 100 g socker tills det är fluffigt. Ha sedan i citronzest, äggulorna (och citronextrakt om du använder det) och blanda ordentligt. Ha därefter i mandelmjöl, smält choklad och citronsaften/limoncellon. Blanda ordentligt igen.

Elvispa äggvitorna i en bunke - när det börjar bildas "toppar", ha i de resterande 30 g socker och vispa tills du kan göra marängtricket (vända bunken upp-och ner över huvudet). Vänd ner äggvitorna i kaksmeten och rör tills allt är ordentligt blandat. Häll över smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 45 minuter. Låt kakan kallna helt i formen innan du stjälper upp den, pyntar med florsocker och serverar, förslagsvis med vaniljglass.

1 kommentar: