1/11/2015

Välkommen tillbaka, nu blir det risotto!

Det verkar visst som jag och bloggen tog lite oplanerat julledigt. Det faktum att jag sålde och flyttande från min lägenhet har också haft en del att göra med att det har varit stiltje här ett tag - det är inte väldigt inspirerande att laga mat i ett kaos av möbler, halvt urplockade lådor/ och halvt iplockade flyttkartonger.


Vad som däremot är inspirerande är all mat som jag har ätit från och med sist jag bloggade, genom hela julhelgen, över nyår, på min födelsedag och fram till igår. Igår svängde jag nämligen på enklast vis ihop en svamprisotto - risottoris, smörstekt svamp och ost. Vi tar det som välkommen-tillbaka-från-jullovet-mat, eller vad säger ni?

Svamprisotto, 2-4 portioner (beroende på hur matglad du är!)
3 dl avorioris
8 dl varm buljong
1 dl vitt vin
en vitlöksklyfta
en liten gul lök
2 msk smör
2 dl riven ost (med lite smak, typ präst) + mer till pynt

500 g färska champinjoner
smör, salt, peppar

Hacka lökarna fint och fräs i 1 msk smör. När löken mjuknat och fått lite färg, blanda i riset och fräs nån minut. Blanda buljong och vin och häll i ett par dl av vätskan i riset. Allt eftersom vätskan kokar in i riset, häll på mer och rör lite då och då. När all vätska är använd och absorberad är riset klart.

Under tiden du pysslar med riset, skiva svampen och stek i omgångar i torr panna (för att vätska ur den lite). När all svamp är stekt på det viset, häll tillbaka all svamp i stekpannan, ha i en klick smör och krydda med salt och peppar. Smörstek svampen.


Blanda ner svamp, 2 dl riven ost, 1 msk smör och krydda med lite mer peppar. Servera på studs med ytterligare riven ost bredvid.

1 kommentar:

  1. Det har smugit sig in ett fel i ditt recept. Det står 4-6 personer, men det skall vara 1-2 personer.

    SvaraRadera