3/10/2016

Färgglad tallrik med gryn, rostad sötpotatis, kryddig kål och rostade kikärtor.


Nu börjar tack och lov solen titta fram allt oftare, men det har bitvis varit en jäkla grå och tråkig februari/mars att ta sig igenom... plus den här snäll polis/elak polis-grejen som i alla fall jag upplever när naturen ena dagen bjuder på nåt som nästan kan liknas vid vår, för att kommande vecka toppa det med... mera snö?!


En av mina strategier för att hantera tråkväder är att ju mindre färg det är ute, desto mer energi lägger jag på att få till små färgklickar i vardagen - typ röda benvärmare, knalliga örhängen och en färgglad och smakpackad lunchlåda. Just den här hittade jag hos How Sweet Eats.


Lunchtallrik med (valfritt) gryn, rostad sötpotatis, kryddig kål och rostade kikärtor, 2 pers
2,5 dl vitkål/brysselkål, delade i bitar/hälften
1 msk lönnsirap
1 inlagd chipotlechili i adobo, skivad
1 tsk adobosås, från chipotleburken
1 sötpotatis, skrubbad och skivad i rundlar
1/4 tsk salt
1/4 tsk peppar
2 msk kokosolja (eller annan olja)
1,5 dl kokta kikärtor
1 msk olivolja
1/2 tsk rökt paprikapulver
1/4 tsk vitlökspulver (eller en halv pressad vitlök)
3-4 dl kokt gryn, gärna blandade (quinoa, ris, couscous, bulgur, farro, amaranth, hirs, osv.)
1 knippe grovt hackad grönkål, den hårda stammen borttagen
2 tsk sesam olja
1 rostad röd paprika
50 g fetaost

chipotlesås:
3 msk tjockyoughurt
¾ dl mjölk
1 msk adobosås, från chipotleburken
juice av en halv lime
zest av en halv lime
salt efter smak

För att det hela ska gå lite snabbare, rekommenderar jag att använda överblivna gryn från tidigare måltider. Om du inte har det, börja med att koka grynen.

Sätt ugnen på 220 grader. Förbered alla grönsaker. Lägg bakplåtspapper på två plåtar (du kommer rosta allt samtidigt, för att göra det så enkelt som möjligt.). Lägg kålen/brysselkålen i en bunke och blanda ordentligt med lönnsirap, chipotlechili och adobosås (det blir ganska starkt, så smaka på adobosåsen först och dosera därefter.). Fördela ut på ett bakplåtspapper.

Skölj ur bunken. Lägg sötpotatisen i den och blanda med kokosolja, salt och peppar. Fördela ut på bakplåtspappret. Skölj ur bunken. Lägg i kikärtorna och blanda med olivolja, paprikapulver, vitlök samt lite salt och peppar. Fördela ut på bakplåtspappret är de får plats. Rosta rubbet i 20-25 minuter (har du inte varmluftsugn, så byt plats på plåtarna efter halva tiden.)

Under tiden grönsakerna rostas, lägg den hackade grönkålen i en påse, massera in sesamoljan. Rör ihop alla ingredienser till chipotlesåsen.

Till servering, värm grynerna tills ljumna. Blanda med grönkålen och lägg i/på skål/tallrik. Toppa med sötpotatis, kål/brysselkål, kikärtor, rostad röd paprika och toppa med chipotlesås och fetaost.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar