3/24/2016

Vietnamesisk kycklingsallad.

Härom dagen la jag upp en bild på den här salladen på Instagram, med texten: "Ovanpå mitt berg av sallad la jag ett berg av koriander. " Jag älskar att ha lunchlådor som fyller hela tallriken och som tar en halvtimme att äta sig igenom. Just den här salladen har en asiatisk dressing på sig och slår på hela smakpaletten med syrligt, sött och salt. Som tillbehör hade jag kyckling kokt i buljong och limeblad, vilket blev svinbra och långt ifrån det torra fnöske som kycklingfilé ibland kan bli. Gör en ordentlig laddning sallad så har du ett par dagar och komplettera med vad du känner för för dagen - om inte kyckling, så kanske tofu stekt i sesamolja med limejuice? Keso med grillad paprika och rivet lime/citronskal? Några skivor stekt halloumi? Bönor marinerade i en del av dressingen? Oändliga möjligheter!

Vietnamesisk sallad med kokt citruskyckling, 4 pers
4 kycklingbröst (ca 125-150 g
1,5 liter kycklingbuljong (vatten+buljongtärningar)
10-15 st torkade limeblad / 2 stjälkar citrongräs

1/3-1/2 vit/rödkålshuvud
2 morötter
1 färsk broccoli
5-6 salladslökar
1 liten påse blandad sallad/spenat
en kruka koriander

dressing:
1/2 liten röd chili/torkade chiliflakes
3 vitlöksklyftor
2 msk risvinäger
3 msk fisksås
3 msk limejuice
2 msk socker
2 msk neutral olja

Koka upp buljongen/vatten och buljongtärningar tillsammans med limebladen. Använder du citrongräs, banka på det med hårt verktyg tills det splittras. Dela på hälften och lägg i vattnet. Lägg kycklingen i den kokande buljongen och sjud i 10-15 min (kolla gärna att innertemp är 70 grader).

Strimla kålen fint, gärna på mandolin. Skala morötterna och strimla i tändsticksstora bitar. Dela broccolin i småhuvuden och strimla även broccolistammen i  tändsticksstora bitar. Strimla salladslöken och koriandern. Rör ihop ingredienserna till dressingen, blanda ihop alla grönsaker utom salladen/spenaten och häll över hälften av dressingen. Blanda runt ordentligt.

Servera grönsaksblandningen med sallad, kyckling och resten av dressingen.





1 kommentar:

  1. Det låter verkligen kanongott! Tack för receptet :D

    SvaraRadera