5/04/2016

Bibimbap!

Bibimbap är ungefär vad som händer efter att du gått in i mataffären riktigt, riktigt hungrig utan en plan på vad du ska handla - "Jag kanske skulle köpa en sån där? Åh, det är extrapris på det där! En sån där såg jag att XXX hade lagat... Jisses, den där ser verkligen jättegod ut!" och sen när en kommer fram till kassan är kundkorgen full slumpmässigt utvalda varor som inte har något sammanhang eller resulterar i större klarhet i vad du ska äta till middag.

Lyckligvis innehåller bibimbap lite varje, så sannolikheten är stor att du kan sno ihop den (eller något väldigt snarlikt!) från din förvirrade mathandling. Gochujang är en smakrik och god chilipasta som är lättast att hitta i asiatiska matvarubutiker (jag hittade min på Saigon Foods i Göteborg.). Varsågod, ingen orsak. Smaklig måltid!


Bibimbap, 4 pers
4 portioner ris
4 ägg, mjukkokta
en burk kimchi
en morot
ev. kött/tofu, gärna en krispigt stekt sådan
rostade sesamfrön till pynt

1 burk böngroddar
1 msk sesamolja
salt efter smak

1 gurka
1 tsk salt
1-2 tsk risvinäger
1 tsk socker
1 tsk gochujang (koreansk chilipasta)

1 påse färsk spenat
1 vitlöksklyfta
2 tsk sesamolja
salt efter smakKoka ris till fyra personer. Under tiden riset kokar, fixa det som ska vara ovanpå:
Häll av böngroddarna. Blanda med sesamolja och smaka av med salt. Låt stå.
Potatisskala gurkan (ta inte med mittendelen). Blanda ihop salt, socker, risvinäger och chilipasta. Rör ner gurkstrimlorna däri. Låt stå.

Finhacka vitlöksklyftan. Värm sesamoljan i en stekpanna och bryn försiktigt vitlöken. Lägg sedan ner spenaten och rör om ordentligt tills spenaten mjuknat. Smaka av med salt och lägg upp i en skål.
Potatisskala moroten. Lägg upp i en skål.


Koka äggen (strl L, ca 7 min sedan de lagts i kokande vatten), lägg i kallt vatten när de är klara och skala. Tillaga kött/tofu om så önskas (tofun gärna krispig enligt Ann-Louise recept). Vid servering, ställ fram alla skålar plus burken med kimchi på bordet och låt alla plocka ihop sin egen bibimbap. Börja med riset i botten och sen på med allt gott! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar