5/10/2016

#våriAsien och ugnsrostad sötpotatis&broccoli med misodressing.För ett tag sen drogs det ihop till matbloggsträff igen, men på grund av en kombination av sjuka barn, sjuka bloggare och tröttjobbade bloggare, så slutade det med att jag, Rebecka (och Tobbe!) och Beata själva rockade temat #våriAsien. Litet, men naggande gott, kan vi säga. Jag hade rätt mycket jobb att stå i innan och letade främst efter ett recept som var snabbt och enkelt, och hittade ett på Smitten Kitchen som var ris, rostade grönsaker och dressing. Det visade sig dock att det inte bara vara "snabbt och enkelt" utan dessutom ett sånt där recept där de enskilda ingredienserna kanske inte verkar jättespännande, men när du sätter ihop dem, DÅ uppstår den ljuva musiken! Och vilken ljuv musik sen...


Ugnsrostad sötpotatis&broccoli med ris och misodressing, 4 pers
2,5 dl klibbigt ris (jag använde grötris)
1-2 sötpotatisar (ca 600 g)
2 stånd broccoli (ca 450 g)
1-2 msk olivolja
salt, peppar
till pynt: sesamfrön

misodressing:
1 msk färsk riven ingefära
1 liten vitlöksklyfta, pressad
2 msk vit miso
2 msk tahini
1 msk honung
0,6 dl risvinäger
2 msk rostad sesamolja
2 msk olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. 
Koka riset enligt förpackningen.
Skala sötpotatisen och skär i kuber, ca 2x2 cm. Skär broccolin i lagom munsbitar, skär broccolistjälken i ungefär samma storlek som sötpotatiskuberna. Lägg ut ett bakplåtspapper och lägg sötpotatisen därpå. Ringla över olivoljan och rosta i 20 minuter. Ta ut, lägg till broccolin, salta och peppra, blanda runt och rosta i 10-20 minuter till. Sötpotatisen ska vara gyllene runtom och broccolin lätt bränd i topparna.

Under tiden som grönsakerna rostas, stavmixa ihop alla ingredienser till misodressingen. Smaka av och justera eventuellt med lite mer risvinäger, miso och/eller tahini (lite extra sötma kommer till från sötpotatisen sen, så mer honung behövs troligen inte.). Behöver dressingen tunnas ut, använd vatten. Rosta sesamfröna till pynt.

Vid servering - lägg ris i botten, grönsaker ovanpå och avsluta med misodressing och rostade sesamfrön. Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar