10/20/2010

I love India!

Jag är helfrälst på indisk mat. När jag fick "Jamie's matrevolution" och såg att det ett helt kapitel med enkla indiska recept så dog jag lite av glädje. Det gör jag varje gång jag lagar något ur den boken också, för det blir helt awesome.

Det här receptet som jag ska dela med mig av nu är dock inte från den boken, utan från en Laga Lätt-tidning. Mamma och jag lagade det i söndags och igår kände jag mig tvungen att göra det igen. Vill du förresten äta ruskigt god OCH löjligt billig indisk mat när du är i Göteborg kilar du upp till Fjärde Långgatan 28 (nära Masthuggstorget) och in på Redford Indian Tandoori Restaurang.

Sensomoral: Ät mer indiskt! (och kolla i "Jamie's matrevolution"!)


Indisk spenatgryta med linser eller fetaost
(eller "fuskvariant på Palak paneer")

1 gul lök
1,5 tsk spiskummin
0,5 dl olja
1 tsk kanel
2 tsk curry (gärna lite starkare!)
1 tsk chilipulver
1/2 tsk salt
2 cm färsk ingefära
600 g fryst, tinad bladspenat
1/2 burk krossade tomater
ca 0,5 dl (kokos)grädde
200 g fetaost ELLER 1 dl (beluga)linser

Om du ska använda linser, koka dem i vatten med en skvätt soja i 20 minuter. Hacka löken och ingefäran fint och fräs tillsammans med spiskummin i oljan tills löken är gyllenbrun. Tillsätt kanel, curry, chilipulver och ingefära. Rör om ordentligt och tillsätt sedan bladspenat, krossade tomater och salt. Rör om igen och låt puttra på svag värme i 10 minuter. Om du använder fetaost, skär den i små kuber. När grytan puttrat färdigt och det luktar curry-namnam i hela köket, tillsätt grädden och linser om du ska ha i det. Smaka av. Använder du fetaost, så toppar varje person sin portion med valfri mängd ost - så blir inte den eventuella matlådan ledsen dagen efter! Servera gärna med rykande varmt naanbröd.

7 kommentarer:

  1. mumma! indiskt äger, särskilt den dära gbg-restaurangen! och, supervacker bild, du är grym!

    SvaraRadera
  2. Jag älskar också indiskt. Det här ser jättegott ut!

    SvaraRadera
  3. Kul! Både palak paneer (fetaost) gillar jag, liksom indiern på Fjärde Långgatan:-D

    SvaraRadera
  4. Fin bild, ser riktigt gott ut.
    Har du gjort paneer? väldigt enkelt:

    http://torskpalax.blogspot.com/2010/09/indiskt-pa-svenska.html

    SvaraRadera
  5. @ Mikkan - ja! Den bästa indiern genom tiderna för mig är en random indisk restaurang i London som jag och mamma gick in på som en ren chansning. Vart ligger din bästa indier? Tack!
    @ eanie - det ÄR jättegott också! :)
    @Tina - great minds think alike. ;)
    @ Torsk på lax - nej, inte prövat att göra egen paneer, men det kan jag ju ha en som "uppgradering" av receptet. :) Låter kul, måste prövas!

    SvaraRadera
  6. Min allra bästa indier ever ligger just utanför parlamentet i Bryssel faktiskt. Supertrevlig personal, fantastisk mangojos och ljuvlig mat till vettiga priser. När jag jobbade där åt vi ofta på det stället! :)

    SvaraRadera
  7. Indiska restauranger är toppen! Jag ska nog våga mig på indiskt snart igen. Har inte varit sugen på det sedan vårens Indienresa... Matförgiftning och Indien hör liksom ihop. ;-) Men jag gick ner 5 kilo i alla fall, alltid något! :-)

    SvaraRadera