4/05/2011

Det blir inte bättre än såhär!

Alltså.
Jag har försökt. De få knepen jag kan har jag använt.
Jag har ansträngt mig till det yttersta och verkligen försökt, men det blir inte bättre än såhär.

Jag lovade mig själv för typ... lääänge sen att jag skulle komma upp med ett lite exakt och beprövat recept på vegan overnight oats och det receptet har väl varit färdig (och använts!) i ett par månader nu, så egentligen är det synd och skam att det inte kommit upp på bloggen än. Det är bara det att jag inte får till någon snygg bild. Ja, det är lite kokett och fånigt, men jag vill ju att bilden ska vara fin och signalera "Hej, prova mig!"
Idag gav jag upp och insåg att vegan overnight oats (VOO) helt enkelt inte gör sig bra på bild. Det ser ut som geggig gröt i någon konstig nyans, helt enkelt. Kom ihåg att det är insidan som räknas!

VOO med banan och jordgubb
1/2 banan
5-6 jordgubbar (tinade om du använder frysta)
2 msk rågflingor
2 msk havregryn (egentligen vilka gryn du vill)
1,5 dl sojamjölk (eller vad du nu föredrar för mjölk)
1 msk chiafrön
1 msk psylliumfrön
1 msk pumpafrön
en liten handfull valnötter/paranötter/mandel (du fattar grejen)
valfri smaksättare, typ kanel, kardemumma, vailjpulver, osv.
blåbär, björnbär till servering

Mosa bananer och jordgubbar. Blanda med mjölken. Hacka nötterna. Vispa ner grynen, chia, psyllium och smaksättare. Tycker du att nötter och frön får läskig konsistens av att vara blötlagda, så lägg inte i dem nu, utan toppa VOO:n med dem. Om inte, vispa ner dem också! Nu - antingen så låter du VOO:n stå i 20 minuter och vispar runt lite igen efter 10 min, eller så ställer du den i kylen över natten och plockar fram till frukost. Justera eventuellt konsistensen med lite vatten om du tycker den är för fast. Toppa med blåbär och björnbär och pumpafrön och nötter of your choice (om du inte redan rört i dem).

VOO, pumpapajstyle

1 dl ungsbakad/ångkokt butternut squash (inte saltad eller pepprad!)
2 msk rågflingor
2 msk havregryn (egentligen vilka gryn du vill)
2 dl sojamjölk (eller vad du nu föredrar för mjölk)
1 msk chiafrön
1 msk psylliumfrön
1 msk pumpafrön
en liten handfull valnötter
2 msk russin

Pumpapaj-krydda:
1,5 krm kanel
1 krm muskot
1 krm nejlika
1 krm ingefära

Mosa butternut squashen. Blanda med mjölken. Hacka nötterna. Vispa ner grynen, chia, psyllium och pumpapajkryddorna. Tycker du att nötter och frön och russin får läskig konsistens av att vara blötlagda, så lägg inte i dem nu, utan toppa VOO:n med dem. Om inte, vispa ner dem också! Nu - antingen så låter du VOO:n stå i 20 minuter och vispar runt lite igen efter 10 min, eller så ställer du den i kylen över natten och plockar fram till frukost. Justera eventuellt konsistensen med lite vatten om du tycker den är för fast. Toppa med russin, pumpafrön och valnötter (om du inte redan haft i dem.).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar