7/18/2011

Visst kan en äta glass till frukost!

Ibland vill en börja sin dag med att bjuda sin kropp på det finaste som finns. Ge den mat för att verkligen tydligt demonstrera att "Åh, vad jag älskar dig och du är värd att gott i hela världen!" Nyttigheter som gör att en skulle kunna springa 18 mil minst och sen ha energi nog för att städa sitt hus OCH tvätta fönstren.

...eller så vill en bara börja dagen med att äta något som nästan är glass till frukost.
I vilket fall så funkar det här receptet lika bra! :)

Nästan-glass med typ-kakdeg
Typ-kakdeg:
1 dl cashewnötter
1 dl havregryn
en nypa salt
2 msk (jord)nötssmör (hemgjort? Kika här!)
2-3 dadlar (urkärnade!)
1 msk kokosolja
1/2 tsk vaniljpulver
ev. 1 msk carob/kakaopulver (om du vill ha chokladkakdeg)
ev. 2-3 msk kakaonibs (samma som ovan)
2-3 msk nötter av valfritt slag (jordnötter är väldigt gott!)

I en matberedare, kör cashewnötter och havregryn till ett fint mjöl. Ha sedan i resten av ingredienserna UTOM kakaonibsen och nötterna. Kör ihop tills det blir som en deg som är lätt att forma med fingrarna. Om den är för torr, ha i lite mer olja. När degen är klar, ha i kakaonibs och nötter och använd pulseringsknappen för att arbeta in dem i degen, men inte för mycket så att det blir pulver av dem. Forma till små bollar (jag brukar använda en matsked modell mindre) och ställ in i kyl/frys.

Nästan-glass
1 frusen banan
1 msk nötsmör
ev. lite bär av önskat slag
2-3 kakdegsbollar

Topping:
frukt och bär av önskat slag (jordgubbar och bigarråer är en bit av himlen!)
1 kakdegsboll, smulad

Lägg den frusna bananen tillsammans med nötsmör och ev. bär i matberedaren och kör. Det kommer låta en massa och du kommer behöva stanna maskinen och skrapa ner från sidorna, men det är som det ska vara! När innehåller fått glasskonsistens (2-3 minuter) så smular du i kakdegsbollarna och kör lite snabbt för att blanda i dem. Sleva upp din fantastiska frukost i en särdeles fin skål, smula en kakdegsboll över och toppa med vad du nu vill ha på. Och kom ihåg det som Tina säger: när det gäller jordgubbar, så är det ju-mer-desto-bättre som gäller! :)

3 kommentarer:

  1. gud vilken underbar frukost! det här receptet ska jag spara :) tack för inspirationen!

    förstår även din lycka över allt gott du har fått plocka i inlägget ovan :)

    du får ha en bra helg.

    SvaraRadera
  2. Ja, den är verkligen toppen! Gör du kakdegen dagen innan och kommer ihåg att frysa bananen så är den gjord på ingen tid alls. :)

    Hurra för bärplockningssäsongen!:)
    Ha en fin helg du med!

    SvaraRadera
  3. frysta bananer har jag alltid i frysen :) det är lite av ett måste ju såhär i sommartider :)

    såg din ordlista längre upp. åpen känner jag igen från min barndom i bohuslän. användbart ord ;)

    du får ha en bra vecka!

    SvaraRadera