3/01/2012

Knäckebröd med rostad råg och lingon, 1.0.

Till senaste matbloggsträffen bakade Charlotta ett bikarbonatbröd med lingon (som hon döpte till Lingongrova, höhö) som fick mig att undra hur jag i hela fridens namn har kunnat glömma bort att det är så himla gott med

1. Bikarbonatbröd (fast jag har vetat det en gång) och
2. Lingon i bröd


Efter att jag återigen konstaterat detta välkända faktum började jag fundera på varför jag aldrig kommer på idén att ha lingon i knäckebröd. Smaka på ordet: Lingonknäcke. Det var ungefär allt jag behövde - sen gick hjärnan på högvarv tills dess att det blev lördag och jag äntligen kunde rocka loss i köket. 

Jag tror att jag kan göra en ännu bättre version av det här, men första försöket blev så himla bra ändå att det förtjänar lite plats i strålkastarljuset. Jag gjorde även ett experiment med ölknäckebröd (som inte höll på att bli av för jag missade när Systemet stängde, men blev räddad av "Det kan finnas bra folköl i matbutiken"-tips från Kim - tack!), men blev dessvärre inte helt nöjd med det, så det håller jag på ett tag till.

Hursomhelst - lingonknäcke! 

Knäckebröd med rostad råg och lingon, 3 plåtar
25 g jäst
2 dl vatten
1 msk ljus muscavadosocker
2 dl rågflingor
2 dl lingon (frysta, tinade)
3 dl rågmjöl
2 dl dinkelsikt

pynt:
rostade sesamfrön

Börja med att rosta rågflingorna i en torr stekpanna.
Blanda jästen med vattnet och sockret och rör tills det löst upp sig. Ha i rågflingor och lingon och låt blandningen stå i ca 15-30. Sen blandar du i rågmjöl och dinkelmjöl, tills du får en (rosa!) smidigt deg. Låt jäsa en timme.

Sätt ugnen på 175 grader. När degen är färdigjäst, dela den i 3 lika stora delar och kavla ut på mjölad bänk tills degen är lika stor som en ugnsform ungefär. Sedan flyttar du den till en bakplåtspapper och fortsätter kavla tills dess att degen i princip täcker hela bakplåtspappret. Kavla ut så många bröd som du ska ha inne i ugnen och därefter fixar du pyntet - pensla degen lite slarvigt med vatten, strö över rostade sesamfrön och kavla in fröna i degen. Picka med en gaffel så slipper du att knäcket blåser upp sig och så in i ugnen i 17-23 minuter (varierar från ugn till ugn!) tills bröden är tjusigt gyllenbruna. Låt svalna på bakgaller, bryt i bitar och förvara i en fin burk (om de finns kvar så länge vill säga...).

6 kommentarer:

  1. Jag gjorde ett bikarbonat- och lingonbröd idag, så himla gott! (Receptet finnes på bloggen!) Det där knäcket såg inte alls dumt ut du, lingon är toppen tycker jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste äta upp saker i min frys innan jag kan baka bikarbonatbröd igen... men sen jäklar! Det är ju fördelen med knäckebröd, det blir inte dåligt av att ligga (fast det hinner det aldrig göra ändå. :P)

      Radera
  2. TUMMEN UPP för senaste knäcket! Det är så gott att jag nästan svimmar. Och lingonknäcket som vi fick provsmaka - nästa storsäljare :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra att du är nöjd! :D Och toppen att du med gillade lingonknäcket, alltid bra att få någon annans åsikt om det. Kände du/Callen någon större skillnad på det som var med salt och det utan? :)

      Radera
  3. Tant Russin - själutnämnd folkölsexpert ;) Bättre lycka nästa gång med ölknäcket. Jag tycker det låter sjukt spännande och ser fram emot resultat.

    Visst är det jobbigt när man får en bra idé mitt i veckan, och har inte tid att utföra den. Man längtar och längtar till helgen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någon måste ju vara det också! ;) Jag har redan två idéer på hur ölsmaken ska bli lite mer framträdande, förhoppningsvis har jag tid att pula lite med det receptet söndag/måndag.

      Håller med. Som "tur" var för mig har jag ju varit sjuk halva veckan, så min arbetsvecka blev bara två dagar, sen blev det helg igen. ^^

      Radera