1/18/2010

Farfars favoritbröd.

Idag blev det ett besök hemma hos farmor och farfar, jag får passa på när jag har typ-vägarna förbi. Farmor hade bakat bröd - hon hittade ett brödrecept i somras på ett lite mörkare bröd med frön och nötter i som hon frälste hela släkten med och speciellt farfar. Han är lite överbeskyddande när det brödet finns hemma hos dom och i somras när vi var ute med båten på skaldjurspicknick tyckte han vi skulle ta det lite lugnt med att äta det goda brödet så att det skulle bli över att ta med sig hem igen. :)

Farmor brukar variera sig - i det brödet jag åt idag var det inga hasselnötter eller russin. Gör lite som du känner och låt skafferiet få vara med och bestämma. Brödet passar underbart till ost, men är minst lika gott att äta med bara ett gott smör eller för all del utan också. Det är ett filmjölksbröd, så lätt att baka är det också (men det tar en del tid i ugnen)! Fungerar utmärkt att frysa in, men det brukar aldrig bli långvarigt i den här familjen. :P

Farfars favoritbröd, 2 stycken brödformar
1 liter filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl hasselnötter (eller valnötter)

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka nötterna grovt. Blanda ihop alla mjölsorterna med frön, nötter och russin. Rör ihop filmjölk, bikarbonat, salt och sirap i en bunke, blanda sedan ner mjölblandningen. Smörj/Ha bakplåtspapper i två avlånga brödformar, dela upp degen mellan dem. Strö lite vetemjöl över. Grädda brödet i ca en timme i nedre delen av ugnen. Sänk sen värmen till 175 grader och grädda i ca en halvtimme till. Täck med folie om ytan ser ut att bli bränd (men bröden ska ha en väldigt mörk skorpa). Om du har tålamod till det kan brödet gärna vila i formarna några timmar innan det skärs upp.


Vet du förresten vad man gör när en av ens favoritmuggar går sönder? Man planterar en gräslöksplanta i den! :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar