1/27/2010

Tapas, ¡qué bien!

Vardagslyx är något man ska unna sig, speciellt nu när det är januarigrått och solen inte tittar fram i första taget (och skrivandet stund är det snöstorm utanför fönstret), till exempel att dra ihop ett gäng med vänner och gå på restaurang. Igår var jag på "Mañana" och åt tapas i gott sällskap - vilken genial form av servering det är!
Restaurangen är klart värd ett besök för den goda maten och den mysiga inredningen.
Fram på bordet kom, utan inbördes favoritordning:
- Stekta vetetortillas med ost, rostad majsaioli
- (mycket!) Getost med rödbets- & ruccolasallad
- Friterade calamares, aioli & citron
- Baconlindade dadlar (to die for!)
- Spanska köttbullar i tomatsås
- Chorizo stekt i rödvin och örter
- Vitlöksbröd

Vi satt i grupper om fyra (det var också så vi fick notorna senare, värt att tänka på om man är ett större sällskap), så vid de andra borden förekom det bland annat serranoskinka, potatistortilla och små basilikaostfyllda paprikor. Ingen av tapasen utgjorde någon besvikelse för någon, även om vissa höjdes till skyarna - själv rekommenderar jag varmt de baconlindade dadlarna och vetetortillas med majsaioli. :)

Dock några minustecken i kanten som inte hade med maten att göra; vi kände oss en aning ignorerade av servitrisen när vi skulle betala. Ett annat litet irritationsmoment var garderoben, då man var tvungen att hänga in jackan och betala 20 kr. Det är inte det att 20 kr är mycket, men det är ju samma grej som att man egentligen betalar 20 kr i inträde? En sak som det utan tvekan blir bakläxa på är att de inte hade crema catalana på dessertmenyn, men däremot hemlagad äpplekaka med vaniljglass? Hallå, hur kan man inte ha crema catalana spansk restaurang?


Något som garanterat slår ett restaurangbesök med hästlängder är givetvis att samla ihop lämplig mängd vänner och laga tapas hemma själva. Låna ett gäng tapasböcker på biblioteket, bestäm ett antal rätter och dela ut ansvarsområden. Garanterat pyssligt och det kan vara lite trixigt att få allt klart samtidigt (och att få plats i köket, beroende på i vems hus/lägenhet och hur många man är), men otroligt roligt och socialt. Och gott. ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar