Mormorgjord plommonmarmelad, egenbakat bröd och en salig blandning av allsköns frukter, bär och grönsaker. Lite gammalt, lite nytt och mycket kul!
1/11/2010
Raggmunkskalas och världens finast surdegsbröd.
Nej, jag tänker inte vara opartisk. Jag trodde att det skulle bli pannkaka av att stoppa in alla tre i ugnen samtidigt, men icke. De flöt ut en del och jäste inte upp sig jättemycket, men de blev jättefina och luktar och smakade gudomligt! Och jag har gjort dem alldeles själv! Jag tror jag ska få en liten släng av hybris. ;)
Efter att B:s skol-labb bestämt sig för att dra över i över en timme kom hon hit, hungrig som en varg och inspekterade lägenheten och gav sitt godkännande. Jag stoppade till henne en skorpa, agerade lägenhetsguide och sen slog vi våra kloka huvudet ihop och gjorde raggmunk. Sen ställde vi till med raggmunkskalas med rivna morötter, nybakat surdegsbröd, smör, ost och hemgjord lingonsylt och åt tills det nästan kom ur öronen på oss. Då delade vi på en raggmunk och tog en macka till. :)
Raggmunkar är sånt som man kommer ihåg är gott, men inte fattar riktigt hur gott förrän man äter det igen. Mums!
Raggmunkar
1 ägg
4 dl mjölk
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
8 potatisar
smör att steka i
Vispa upp ägget med lite av mjölken. Ha i mjölet, vispa tills det är klumpfritt och ha i resten av mjölken. Under tiden skalar din kompis potatisen och river den fint (med fördel i matberedare). Rör ner den rivna potatisen i smeten och värm upp en stekpanna. Stek raggmunkarna ett par åt gången och håll dem varma i ugnen tills alla är klara. Servera med rårivna morötter, lingonsylt och ett gott bröd. :)
Annars har dagen bjudit på en persiljepesto. Jag vet inte riktigt varför, fick bara för mig att det nog vore gott att göra pesto på persilja, pesto på svenska ungefär. Jag blev ganska nöjd. :)
Persiljepesto
1 rejält knippe persilja
1 dl mandel (skålla den om du vill)
1 dl riven ost (lagrad prästost i mitt fall)
pepparrot efter smak
ca 1 dl rapsolja
lite salt och peppar
Lägg alla ingredienser i en mixer och kör/mixa med mixerstav. Häll försiktigt i oljan efterhand och kör till pestokonsistens. Smaka av med salt och peppar.
Tänk på att pepparroten har en tendens att liksom "lagra till sig" och smaka mer efter att den får stå ett tag. Min pesto smakade annorlunda bara efter ett par timmar i kylskåpet. Jag tänker nog steka strömmingsfileér med peston emellan, eller göra en strömmingslåda och ha peston som fyllning. :)
Det blev mycket gjort idag. Rolig dag. :)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vilken fin blogg du har, jag gillar verkligen konceptet! Persiljepeston verkar helt grym, pepparrot är ljuvligt, särskilt färskriven! jag gjorde en liknande pesto i julas på all överskottsgrönkål jag hade hemma, blir riktigt fint med mandel i! http://njutmaten.blogspot.com/2009/12/gronkalspesto.html
SvaraRaderaÅh, tack så hemskt mycket, det värmer verkligen! Ja, jag har ju en hel del grönkål i frysen sen min impulsshopping, så det ska jag... om det blir för eller efter jag testar din grönkålspaj får vi se. ;)
SvaraRaderaJa, pajjen är väl värd ett försök den också, godare än peston t o m !:)
SvaraRadera