1/20/2010

Den som påstod att strömming är fattigmansmat har fel!

"Strömming står på menyn, strömming ska det bli." tänkte jag tjurigt när jag konstaterat att fiskdisken i Saluhallen inte hade någon strömming inne och en promenad senare upptäckte att Feskekörka hade stängt. Något nedslagen började jag traska mot närmsta spårvagnshållplats för att åka till ett Coop där jag vet att de har fryst strömming. Plötsligt får jag syn på en skylt med "Fiskhandel" som jag aldrig sett förut. Smått hoppfull hittar jag in och möts av en disk som är ganska så tom förutom på lite sej, lax och kolja. "Har du någon strömming?" frågar jag lite uppgivet fiskhandlaren som glatt ler åt mig: "Jajamensan! Hur mycket vill du ha?" Underbara man! Middagen var räddad!

Strömmingsflundror med persilja, pepparrot och rotsakspuré
strömming
persilja
pepparrot
rågmjöl
de rotfrukter du tycker bäst om
buljongtärning
salt
smör

Skala rotfrukterna, skär de i tunna skivor och koka i vatten med en buljongtärning ca 10 minuter. Häll av buljongen och spara den. Mixa rotfrukterna till en slät puré, späd med kokbuljongen till bra konsistens. Smaka av med salt och lite peppar. Salta en strömming på köttsidan, klipp över persilja och fördela så mycket pepparrot du tycker om (jag är pepparrotsfantast, så jag har massor) över en strömming. Lägg en annan strömming på, köttsida mot köttsida - nu har den helt magiskt blivit en strömmingsflundra. Panera (vänd) strömmingsflundran i rågmjöl och stek gyllenbrun i smör. Gör samma sak med resten av strömmingen. Servera med rotsakspuré och rivna morötter. Mums!

Mat för fint folk, minsann!


När du ändå är igång (om det blir något över kanske är närmre sanningen...) kan du varva några varma strömmingsflundror med skivad rödlök, några krossade vitpepparkorn och slå över en kall ättikslag på 2,5 dl vatten, 4 msk ättikssprit, 3 msk socker och 1 tsk salt, så har du världens godaste kvällmacka imorgon också!

Okej, det kanske inte syns någon strömming för all rödlök, men den är där, jag lovar!

2 kommentarer:

  1. Åh vad gott. Jag är ett stort fan av strömming, det ä ju så gott!

    SvaraRadera
  2. Ja, jag håller med! Och bra mat sett ur både närings- och miljösynpunkt, kan det bli bättre? :)

    SvaraRadera