Surdegsbubbel i ugnen!
Jag har ju den goda (o?)vanan att använda kokböcker som läsbok innan jag går och lägger mig och ha under flera kvällars tid stött på recept på raggmunk, rårakor, potatis- och rotfruktskakor i olika varianter. Problemet har dock varit att för mig är det livsnödvändig med lingonsylt till sån mat, men det är en sak som jag vägrar köpa. Dels för att vi i alla tider har fått lingonsylt av mormor och dels för att jag plockade runt 3-4 liter lingon i somras som numera huserar i mina föräldrars frys. Helt onödigt att köpa, alltså. Enda gången jag faktiskt köpt lingonsylt var i panik när jag hade flyttat förra gången och den åt jag ett par gånger, sen fick den stå tills jag flyttade hem igen. Då följde den med och jag fick möjlighet att jämföra den med mormors lingonsylt. Det var en hemsk historia - till att börja med var färgen på den köpta sylten närmast rödgrå jämfört med mormors klarröda sylt.Nej, usch och fy, på den här fronten är jag verkligen bortskämd (med glädje ;)). Igår kom en transport med en halv liter lingon till mig med morbror och moster och idag har jag kokat egen lingonsylt, vackert klarröd och lagom sötsyrlig, precis som det ska vara. Nästa vecka är räddad - raggmunken/rårakan/potatiskakan, här kommer jag! :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar