1/12/2010

Doftorgie.

Ganska nyligen hemkommen sitter jag vid datorn med en kastrull rödbetor på spisen, (en del av min matlåda imorgon kväll när jag ska åka upp till Umeå för att avsluta en distanskurs) och kom att tänka på hur mycket olika dofter det har varit i det här köket på kort tid.

Först var det surdeg, sen äpplekaka, efter det lingonsylt, efter det kom skaldjuren och grönkålen på besök och igår doftade hela lägenheten av raggmunkar och nybakt bröd. Nu doftar det kokande rödbetor, lite jordigt och sött. Det är häftigt hur mycket som är knutet till smak- och luktminnet. I december bakade jag och mamma en omgång kokosmazariner som hon lovade högt och heligt att hon hade bakat jättemånga gånger när vi barn var små, men jag kunde inte för mitt liv minnas dem. Ingen bild i huvudet alls. Men när de åkte in i ugnen och det började lukta varma kokosmazariner började det krypa fram en liten aning om att "Men det här känner jag väl igen?" och när jag väl fick smaka på dem kom allting liksom tillbaka. Så, smakminnet och luktminnet fanns kvar, men inget bildminne. Häftigt hur man minns. :)

Vilken lukt/doft förknippar du starkt med ett minne?


(Jag fick förresten en komplimang som heter duga igår när B var här. "Jag blir så inspirerad av att vara med dig!". Det är så jag rodnar av glädje, sånt är underbart att veta. Glöm inte tala om för de i er närhet som inspirerar er i vardagen att de gör det!)

1 kommentar:

  1. Du ÄR en inspiration! Jag blir alltid glad och lugn med dig :)

    För 10 år sen var jag på Dominikanska republiken och varje gång jag känner doften av gasugn, kokos och ananas kan jag känna den varma solen och sanden mellan tårna igen.

    SvaraRadera